Rapport: Små-færger skal skifte til el-drift

En ny rapport fra Siemens konkluderer, at 70 pct. af de mindre danske færgeruter med fordel kan skifte skibenes forbrændingsmotorer ud med el-drift. Det kan årligt spare rederierne for op i mod 100 mio. Kr.

Tegning af den kommende el-færge mellem Faaborg og Ærø.

Passagererne får en mere behagelig transport uden røg og rystelser, CO2-udledningen reduceres og det samme gør rederiernes udgifter til brændstof. Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny rapport fra Siemens der fastslår, at 39 ud af 52 eksisterende danske færger med fordel kan

skifte til batteridrift og flere andre med fordel til hybriddrift.

Analysen angiver, at de samlede besparelser vil efter udfasningen af PSO-afgiften vil udgøre 91 mio kr. årligt, men det vil kræve investeringer på 420 mio. kr. til udskiftning eller ombygning af dieselfærgerne til ren eldrift. Dertil kommer eventuelle udgifter til ombygning af havne.

I Færgesekretariatet peger sekretariatschef Jan Fritz Hansen ifølge tidsskriftet Ingeniøren på, at mange færgeselskaberne ikke vil have den nødvendige styrke til omlægningen. “Vi må nok erkende, at mange af de organisationer, som driver ruterne, er meget små og vil have svært ved at gå ind og lave pionerarbejde med elfærger. Derfor regner vi med, at de første skridt i retning mod batterifærger bliver ombygninger af de eksisterende færger og udskiftning af hjælpemotorer med batteripakker, der så kan forsyne alt det øvrige udstyr på færgerne med el,« siger Jan Fritz Hansen.

Simens-analysen tager udgangspunkt i, at mange af færgerne er gamle og derfor snart modne til udskiftning. Og på ruter, hvor energiforbruget pr

tur er mindre end 2000 kWt vil batteridrift være løsningen. På længere ruter, hvor batterierne ikke kan nå at blive tilstrækkelig opladede i havn, kan hybriddrift spare omkostninger for rederierne.

“Det er først og fremmest de lavere driftsomkostninger til brændsel, som giver den gode økonomi. Flere af de rederier, vi har præsenteret beregningerne for, bekræfter os i, at tallene holder,” siger Kim Strate Kiegstad fra Siemens Danmark, som har stået bag rapporten

Første færge på ren eldrift bliver Ærø-færgen, der forventes at blive søsat senere i år.

Kilde: Ingeniøren

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023