Politiet opgiver sigtelse i Shipcraftsag
Nordsjællands Politi har meddelt Søfartens Ledere, at anklagemyndigheden opgiver sigtelsen mod Shipcraft's tidligere direktør, Claus Bech. Beslutningen begrundes bl. a. med manglende lovgrundlag om gidseltagning til søs. Søfartens Ledere tager beslutningen til efterretning.
”Vi tager naturligvis til efterretning, at politiet ikke har kunnet finde noget strafferetligt grundlag at føre sagen på. Politiets beslutning om at opgive sigtelsen mod Claus Bech ændrer ikke på vores opfattelse af hele forløbet efter kapringen, eller rederiets rolle i den meget lange gidseltagning”, siger Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere.
Nordsjællands Politi begrunder bl.a. deres beslutning med, at særlovgivningen ikke indeholder specifikke bestemmelser, der kriminaliserer en arbejdsgivers undladelse af at hjælpe med at få frigivet tilfangetagne søfolk, ligesom Straffeloven ikke indeholder specifikke regler omkring gidseltagning til søs.
Politiet sigtede i 2012 rederidirektøren, efter at Søfartens Ledere i 2011 politianmeldte Shipcrafts daværende ledelse; direktør Claus Bech, bestyrelsesformand Sysser Zerlang Philipson og bestyrelsesmedlem og ejer John Arne Larsson for overtrædelse af Straffelovens bestemmelser om medvirken ved passivitet m.v. ved ikke at gøre tilstrækkeligt for at sikre Leopard-besætningens hurtigst mulige frigivelse.
Med Politiets afgørelse er der intet, der tyder på, at det nogensinde vil blive undersøgt, hvorfor Leopards besætning skulle sidde som gidsler 838 dage i Somalia. Det er rekord for vestlige søfolk.
”Vi må konstatere, at danske søfolks retsstilling er meget usikker på det her område, og at der ikke er noget i den danske lovgivning der forhindrer, at et forløb, som det vi har set i forbindelse med Leopard-sagen, gentager sig”, siger Fritz Ganzhorn.
Skibets seks mand store besætning blev kidnappet af somaliske pirater, efter at deres skib den 12. januar 2011 blev kapret ud for Oman.
Kilde: Søfartens Ledere