Oslo Havn dropper landstrøm
I foråret droppede CMP at etablere landstrøm til skibene, der lægger til ved den nye krydstogtkaj, og nu dropper havnen i Oslo sin planlagte satsning på landstrøm. Det er for stor og risikabel en investering, når krydstogtskibene ikke vil forpligte sig til at komme igen, for hvem skal så bruge landstrøms-anlægget.
Foto fra Ystad Havn.
”I Oslo er overvejelserne om at forsyne krydstogtskibene med landstrøm foreløbig endt med ikke at gå videre, fordi skibene ikke er klar til det”, siger Heidi Neilson, miljøchef i Oslo Havn, og tilføjer:
”Krydstogtrederierne ændrer rute hvert år og er ikke villige til at binde sig. Så det er en stor investering i en kunde, der selv ikke er særlig villig til at tage en del af risikoen. Derfor er det en åben diskussion, hvem der skal foretage den investering”.
Landstrøm ville ellers kunne reducere skibenes udslip af SOx, NOx og partikler, når de ligger i havn. Et enkelt krydstogtskib bruger så meget strøm, at det svarer til mellem 1.500 og 2.000 lejligheder. Oslo Havn havde planlagt, at krydstogtskibene senest fra 2015 skulle gå over til landstrøm, når de lagde til kaj i Oslo. Derfor blev der lagt kabelkanaler i havnen.
Bortset fra, at krydstogtrederierne ikke har lyst til at indgå langsigtede aftaler med havnene, er et af problemerne også, at landstrøm kræver, at krydstogtrederierne skal investere i omformerteknologi. Og det vil rederierne kun, hvis flere havne kan tilbyde landstrøm.
Indtil nu er Hamburg Havn som den eneste europæiske havn ved at etablere et landstrøms-anlæg til krydstogtskibene i øvrigt med økonomisk støtte fra EU-Kommissionen.
I Ystad Havn indviede man i september 2012 et landstrøms-anlæg, dog ikke til krydstogtskibe, men til færger. Her har det dog indtil videre knebet med at få færgerne til at bruge anlægget. Unity Line har dog haft et enkelt skib koblet på landstrøms-anlægget. Derudover er både Unity Line og Polferries ved at få bygget færger om, så de kan kobles på landstrøms-anlægget.
Kilde: ing.dk