Ophedet debat om dansk kontra norsk flag

Color Line bruger påstande om, at Dansk International Skibsregister er langt mere attraktivt end det almindelige norske register i kampen om at få ændret vilkårene for optagelse i Norsk Internationalt Skibsregister. Men det passer slet ikke, siger konkurrenten Fjord Line, der har sine fire skibe under DIS.

Fjord Line påstår nu, at Color Line bruger forkerte tal for at få konkurrencefordele..

Et forslag om at ændre reglerne for optagelse i NIS efter pres fra Color Line har skabt stor debat i det norske Storting, og nu blander konkurrenten Fjord Line sig ved at kalde den foreslåede ændring

for “konkurrenceforvridende”.

Den norske regeringen ønskede i første omgang at gøre det muligt at overflytte færger til NIS, hvis distancen til destinationen var på 175 sømil. Men efter voldsom kritik blev afstandskravet ændret til 300 sømil - og dermed er det alene Color Line, der med ruten Oslo-Kiel kan få glæde af ændringen.

Color Line har brugt vilkårene i DIS som løftestang i den norske debat for at fremtvinge ændringer i NIS, men det holder ikke, mener Fjord Line. Det almindelige norske register (NOR) kan sagtens konkurrere, mener rederiet, der har fire skibe under Dansk International Skibsregister.

“Hvis vi omflagede vores skibe fra DIS til Norsk Ordinært Skibsregister (NOR) i dag, ville det give en positiv årlig effekt på 10-15 mio. nkr. Og så har vi ikke engang taget kasinoindtægterne med, som vil udgøre et tocifret mio-beløb,” siger koncernchef Rickard Ternblom, Fjord Line til Sysla Maritime.

Det skyldes ifølge koncernchefen, at den danske krone med en kurs på omkring 130 står meget stærkt overfor den norske samtidig med, at de norske regler blev ændret i 2016, hvor det blev muligt at udbetale nettolønninger til besætninger på skibe registreret i NOR.

Color Line sagde i 2014, at merudgiften ved at have seks skibe registreret i NOR i stedet for i DIS var på 150 mio. nkr. årligt.

Men den køber konkurrenten altså ikke.

Ifølge koncernchefen i Fjord Line vil det fortsat være mere attraktiv at være i NOR fremfor DIS selvom kursen for danske kroner skulle falder til 118. Color Line ønsker ikke at kommentere sagen overfor Sysla Maritime.

Selvom det således er mere attraktivt at sejle under norsk flag i NOR, vil koncernchefen i Fjord Line ikke flage sine skibe om fra dansk til norsk flag.

“Af hensyn til stabile vilkår arbejdsvilkår for alle vore ansatte er det ikke aktuelt at flage ud. Vi er meget glade for at sejle under dansk flag og vores medarbejdere udfører et fantastisk job,” siger Rickard Ternblom.

Det ventes at Stortinget når frem til en endelig afgørelse i sagen i maj.

Kilde: Sysla Maritime

Relateret indhold

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Anholt savner sin nye redningsbåd - den forsvandt efter en uge

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle