Olieselskaber under voksende juridisk pres

Nogle af verdens største virksomheder - olieselskaber som BP, Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhillips og Shell - er sammen med Den Norske Stat under stigende juridisk pres, og dermed også økonomisk pres, på grund af deres rolle i klimaforandringerne.

Tidligere på måneden faldt der i Oslo dom i en sag anlagt af bl.a. Greenpeace mod Den Norske Stat. Miljøforkæmperne krævede, at retten skulle kende 10 udvindingstilladelser i nye områder i Barentshavet ulovlige - da tilladelserne, ifølge Greenpeace, er i strid med den norske Grundlov’s paragraf 112 om retten til et godt miljø og hensynet til fremtidige generationer.

Greenpeace tabte sagen, retten vurderede ikke at udstedelse at udvindingstilladelse i sig selv er en overtrædelse af Grundloven, og henviste yderligere til de tiltag der er taget for at undgå olieforurening.

Selv om Greenpeace tabte, er det i sig selv interessant, at sammenkoblingen af oliefterforskning og retten til et godt miljø, juridisk set er holdbar nok til, at den kan behandles ved en domstol.

Selv om Den Norske Stat, og i næste ombæring olieselskaberne, slap med skrækken i Oslo, er det langt fra sikkert at det fortsætter sådan.

Således har New Yorks borgmester Bill de Blasio netop oplyst, at millionbyen har anlagt sager mod olieselskaberne BP, Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhillips og Shell, for de udgifter klimaforandringerne har kostet New York.

Og borgmesteren ligger ikke fingrene imellem.

”Vi bringer kampen mod klimaforandringerne direkte tilbage til de olieselskaber, der kendte til konsekvenserne af at afbrænde fossile brændstoffer, men med vilje valgte at misinformere samfundet for at beskytter deres egen profit”, sagde Bill de Blasio.

Borgmesteren opfordrede samtidig byens pensionsfonde til at gennemgå deres investeringsportefølje, med henblik på at afhænde alle aktier i olieselskaberne.

Fortsætter udviklingen denne vej, kan olieselskaberne hurtigt få meget større problemer end de lave oliepriser.

Redaktionen

Relateret indhold

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Den første gas er i landet fra den nye Tyra II platform

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks største havvindpark er kommet et skridt tættere på

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Tyra-feltet har genoptaget gasproduktionen

16.03.2024Maritimedanmark.dk

Søren Skou skal rådgive tysk havvindselskab

16.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Supply Service i US-partnerskab om nyt vindinstallationsfartøj

14.03.2024Maritimedanmark.dk

TotalEnergies er få dage fra at genåbne Tyra II

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle