Officerer: Danske jobs skal garanteres
Søfartens Ledere opfordrer Økonomi- og Erhvervsministeren til at indgå bindende, politiske aftaler med Danmarks Rederiforening, som værner om den danske beskæftigelse i dansk skibsfart.
Opfordringen kommer efter, at Økonomi- og Erhvervsministeren har fremsag forslag om en ændring af nationalitetskravet for skibsførere.
Ved indførelsen af tonnageskatten, som forbedrede de danske rederiers rammevilkår, indgik daværende Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen en politisk aftale med rederiforeningen om årlig rekruttering af 200 nye skibsofficersstuderende og et tilhørende antal praktikpladser.
”Hvis vækstpotentialet i dansk skibsfart er så stort, at der er behov for at give udenlandske skibsførere helt fri adgang, er det naturligt, at rekrutteringen i den førnævnte politiske aftale øges til 250 eller 300 nye skibsofficersstuderende årligt, med et tilhørende antal praktikpladser”, siger formanden for Søfartens Ledere Jens Naldal.
”Med en fri adgang for udenlandske skibsførere, er det vigtigt at indgå en ny politisk aftale om beskæftigelse af danske juniorofficerer. Ellers risikerer Danmark, at for mange danske rederier helt fravælger danske skibsofficerer. Og for det andet nødvendiggør den politiske aftale om rekruttering af skibsofficersstuderende, at der også er beskæftigelse for de nye unge som juniorofficerer”, siger Jens Naldal.
Kun med bindende aftaler om udvikling af dansk beskæftigelse, vil Søfartens Ledere kunne støtte forslaget om ændring af reglerne om nationalitet.
Danmark er vokset som søfartsnation og gør det godt i den internationale konkurrence. Med en stor valutaindsejling og mange jobs i en landbaseret maritim klynge i Danmark er skibsfart og shipping vokset til afgørende betydning for Danmark og dansk økonomi.
”I Søfartens Ledere er vi ikke i tvivl om, at vores medlemmer – danske skibsofficerer - har bidraget væsentligt til den vækst”, siger Jens Naldal.
”De er alle uddannet på danske skibe og danske maritime uddannelsesinstitutioner. Efter endt uddannelse har de arbejdet til søs, primært på danske skibe, og opbygget solide maritime kompetencer. Kompetencer som i dag udnyttes til søs i den nyeste, dyreste og mest innovative og effektive del af skibsfarten”.
Gennem alle år er danske søfarende gået i land og har taget jobs indenfor det maritime erhverv, med skibsdrift, operation, kommercielle forhold, forsikring, undervisning, myndighed og så videre.
”Vores tal viser, at antallet af skibe under dansk flag er vokset fra cirka 500 skibe i 2008 til 600 skibe ved udgangen af 2010, men antallet af danske beskæftigede er ikke vokset!. Udviklingen er i Søfartens Lederes øjne bekymrende. Vi taber stillinger”,
siger Jens Naldal.
Kilde: Søfartens Ledere