Nyt nationalparkskib stoppet af truet fisk
Et nyt nationalparkskib til omkring fire millioner kroner kan ikke lægge til kaj som planlagt. Grunden er, at resterne af en gammel skorsten i Ribe å er hjemsted for en sjælden og truet fiskeart. Resterne af skorstenen ligger i et Natura 200-åmråde og må derfor ikke fjernes.
”Det er ganske alvorligt. Natura 2000-områder og de truede arter, der lever der, har tidligere forsinket og forhindret større anlægsprojekter. Derfor ønsker jeg dialogen, hvis det er noget, Nationalparkens bestyrelse gerne vil”, siger Preben Friis-Hauge fra Nationalparkens Skibsgruppe.
Planen var, at skibet skulle have haft fast anløbssted inde midt i Ribe by på Ribe Å. Det er nu blevet forpurret af tilstedeværelsen af lampretten også kaldet niøje, der er en fiskeart i tilbagegang. Fisken høre til rundmundene, der er nogle af de ældste nulevende slægtninge til verdens første hvirveldyr. Der findes kun omkring 45 arter på verdensplan.
Lampretter har en rund sugekop-lignende mund spækket med tænder langs kanten. Den lever af at bide sig fast i levende bytte og suge blod eller ved at æde ådsler. Nogle arter , som havlampretten, kan blive over en halv meter lang. Den er en sjælden gæst i de danske vandløb, hvorfor man forsøger at beskytte dem.
Preben Friis Hauge vil have sagen for nationalparkens bestyrelse i næste måned. Samtidig undersøges alternative anløbspladser for skibet.
Skibet, der er bygget i Rudkøbing, skulle være påbegyndt sejladsener i Vadehavet den 1. juli, men er tilsyneladende endnu ikke kommet i drift.
Kilde: DR/SYD