Nye finansieringsformer til offshore vind
Vindmølleparker til havs er dyre og kræver nye former for finansiering. Det mener i hvert fald det svenske energiselskab Vattenfall, der oplever stigende interesse fra banker og pensionskasser for at investere i offshore vindmølleparker. Dong Energy anvender en anden model.
”Det, der sker lige nu, er rigtig spændende for offshore-industrien. Institutionelle investorer har tidligere været tilbageholdende i forhold til offshore-vindprojekter, men nu er industrien mere moden, og vi ser en stigende interesse for at investere”, siger Alberto Méndez Rebollo, chef for Vattenfall Vindkraft i Norden.
Vattenfall har tidligere indgået partnerskaber med selskaber som Shell og Dong Energy for at dele finansieringen ved etableringen af havmølleparker, og det vil Vattenfall blive ved med, men fremover skal en række banker også inddrages i projektfinansiering.
Et eksempel på projektfinansiering er den hollandske havmøllepark Gemini, hvor over 20 pensionskasser, banker og eksportkreditfonde samlet investerer knap 22,5 milliarder kroner.
Danske Dong Energy, som er det energiselskab, der har opstillet flest havmøller i verden, har valgt en anden finansieringsmodel. Her sælger man andele af havmølleparkerne efter opførelsen.
”Vi har udviklet en model, hvor vi sælger andele af vores havmølleparker fra efter opførelse. Den er vi glade for, og der er ingen planer om at ændre på det”, siger Rune Birk Nielsen, pressemedarbejder hos Dong Energy.
Lige nu arbejder Dong Energy på Borkum Riffgrund 1 i den tyske del af Nordsøen. Her skal der opstilles 77 Siemens 4.0 MW møller. Derefter går Dong Energy i gang med parkerne Gode Wind 1 og 2.
Kilde: Berlingske Business