Ny transport-korridor skal tage kampen op med Kina
På weekendens G20 topmøde i New Delhi underskrev USA, EU, Indien og Forenede Arabiske Emirater et hensigtserklæring (MoU) om etablering af en ny transport-korridor IMEC, der skal forbinde Indien, Mellemøsten og EU. Initiativet ses som et modtræk mod Kina´s “Belt and Road Initiative”.
Jebel Ali terminalen i Dubai.. Foto: CC BY-SA 3.0
Aftalen mellem parterne har til hensigt at sikre opbygningen af to separate korridorer. En østlig, der skal forbinde Indien med Den Arabiske Golf og en nordlig, der skal forbinde Golfen med Europa.
Initiativet vil inkludere end jernbane, der gør det muligt at transportere varer til, fra og mellem Indien, De Forenede Arabiske Emirater, Saudiarabien, Jordan, Israel og landene i Europa.
Langs jernbanen har landene bag initiativet til hensigt at etablere kabler til såvel el som digital kommunikation, ligesom planerne omfatter etablering af en rørledning til eksport af brint.
IMEC, der er en forkortelse af India - Middle East - Europe Economic Corridor, forventes ifølge USA´s præsident Joe Biden at stimulere økonomisk udvikling og økonomisk integration mellem Asien, Den Arabiske Golf og Europa.
“En game-changing regional investering,” sagde præsidenten om initiativet, mens EU Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, beskrev projektet som “en grøn og digital bro på tværs af kontinenter og civilisationer”.
Kina startede i 2013 sit såkaldte Road and Belt Intiative (BRI), der siden har ført til milliardstore investeringer i bl.a. havne, terminaler og anden infrastruktur i Afrika, Europa og Asien og har skabt bekymringer i flere vestlige lande - ikke mindst fordi landet gennem investeringerne har udvidet sin geopolitiske indflydelse, hvilket udfordrer de vestlige landes position i verden.
Tæt på Danmark - i Hamborg - skabte Kina´s ønske om at købe sig ind i en af de største terminaler på havnen stor politisk modstand.
Efter en langvarig proces lykkedes det kinesiske Cosco at få lov at købe en ejerandel på 24,9 pct. - mod et oprindeligt ønske om 35 pct. - i Hamburger Hafen und Logistik (HHLA). Samtidig blev det slået fast, at det statskontrollerede kinesiske selskab hverken får eksklusive rettigheder til terminalen eller til strategisk know-how.
-emte