Ny metode kan finde fejl på vindmøller
En ny metode udviklet af lektor Henrik Niemanns forskerhold fra DTU Elektro, DTU Compute og DTU Vindenergi gør det muligt på en enkel måde både at overvåge vindmøller og samtidig fastslå, hvor en slitage eller fejl er opstået, samt hvilken type fejl, det drejer sig om.
”Vi anvender data fra sensorer placeret på det sted, hvor vindmøllens vinge er fastgjort til aksen. Der er placeret to momentsensorer på hver møllevinge. Det er sensorer, der allerede findes på de nyere møller for at overvåge belastningen af vingen. En vindmølle har tre vinger, så det giver tre sæt målinger i alt. De data samler vi sammen og gennemfører en simpel signalanalyse. Hvis vindmøllen fungerer optimalt, vil billedet fra målingerne være fuldstændigt symmetrisk, hvorimod der vil være udsving, hvis der er en fejl på en af de tre vinger”, siger Henrik Niemann fra DTU Elektro.
Målingerne viser ikke kun, at der er en fejl på vindmøllen, men også hvor fejlen er, og hvilken type fejl, det drejer sig om. Det kan være en sensor som f.eks. måler forkert, fejl på en vinge, eksempelvis en revne i en af vingerne, hvor der kan trænge vand ind, eller en aktuatorfejl, der kan betyde, at en vinge bliver drejet forkert.
Den nye metode er attraktiv i forhold til både overvågning og ikke mindst muligheden for på forhånd at vide, hvor fejl og slitage er ved at opstå. Det er ressourcekrævende at vedligeholde vindmøller, og væsentligt at få udbedret al slitage og dårlig funktion, når serviceteknikerne alligevel er ude at servicere vindmøllerne.
Metoden er meget enkel og det var lidt af en tilfældighed, at forskerne udviklede den nye metode til overvågning. Da en forsker undervejs blev erstattet af en anden, skulle noget af det hidtidige data afdækkes på ny.
”Vi begyndte derfor igen på at udføre transformationerne af data til brug for modellen og opdagede, at de var tilstrækkelige til at kunne afdække både eksistens, type og placering af fejl ved hjælp af møllens egen symmetri”, siger Henrik Niemann.
Den nye metode er testet grundigt i laboratoriet og er klar til at blive afprøvet i virkeligheden. I den forbindelse har forskerne kontakt til flere forskellige vindmøllefirmaer og deltager også i den kommende IP Fair, der afholdes hos DI den 9. maj.
Kilde: DTU