Norsk klipfisk udfordres i Brasilien
I de seneste år har der været flere nye fiskeprodukter på markedet i Brasilien, som udfordrer positionen for norsk klipfisk. Konkurrencen kommer hovedsagelig fra saltet og delvist tørret fisk i strimler, samt frosne, tørrede fisk.
“Det bør norske selskaber tage alvorligt. Bekvemmelighed er den vigtigste årsag til denne kraftige stigning. Frosset, tørret fisk kan tilberedes efter optøning. Man skal derfor ikke til at planlægge måltidet flere dage i forvejen”, siger forsker Finn-Arne Egeness fra forskningsinstituttet Nofima.
Importen af disse produkter er steget i højere grad end den norske, saltede klipfisk. Dette har samlet set reduceret markedsandelen af norsk fisk fra 86 til 61 procent over de seneste fem år.
Norske selskaber eksporterer klipfisk, sej, torsk og brosme til Brasilien, hvoraf sej og torsk har højst værdi.
De nye produkter som er blevet introduceret på det brasilianske marked har forskellige fordele og truer Norges eksport af tørret fisk. Portugal er det land, som producerer mest udvandet fisk og deres produkt er sammenligneligt med klipfisk.
Sidste år købte brasilianske forbrugere ca. 4500 tons frosset, tørret torsk, hvilket svarer til 10 procent af det samlede marked for tørret fisk.
Kilde: forskning.no