Nigerianske jurister sår tvivl om piratkamp

Nigerianske jurister i The Nigerian Maritime Law Association sår nu tvivl om, hvor kampen mellem danske specialstyrker fra fregatten Esbern Snare og otte formodede pirater fandt sted, og om der var tale om berettiget anvendelse af militær magt fra dansk side.

Foto: Henrik Palshøj / Forsvarsgalleriet.

I en erklæring fra The Nigerian Maritime Law Association, citeret af det nigerianske medie Punch Nigeria, underskrevet af sammenslutningens præsidenten, Funke Agbor, hedder det bl.a.:

"The Nigerian Maritime Law Association ser med bekymring på de seneste nyheder om, at fire personer, der påstås at være pirater, er blevet dræbt af den danske flåde fra deres fregat, Esbern Snare, der opererer i Guineabugten”.

"Sammenslutningen støtter alle bestræbelser på at befri Guineabugten for pirateri, maritime lovovertrædelser og alle former for kriminalitet. Den er imidlertid bekymret for Nigerias suverænitet, retsstatsprincipperne og anvendelsen af relevant militær magt - i den konkrete hændelse, som påstås at have fundet sted i internationalt farvand, 25 til 30 sømil syd for Nigerias territorialfarvand”.

"Foreningen opfordrer derfor til en uafhængig undersøgelse, der fokuserer på at fastslå den præcise position for denne hændelse, og om de relevante regler for anvendelse af militær magt er overholdt”

Hvis du gerne vil læse teksten på originalsproget engelsk, kan du gøre det HER

I en meddelelse offentliggjort af Forsvaret den 25. november, hedder det om positionen:

”Onsdag den 24. november reagerede fregatten Esbern Snares besætning på efterretninger om forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet satte i den retning og sendte skibets Seahawk-helikopter i forvejen for at observere”.

Og om magtanvendelsen:

”Esbern Snare kaldte piraterne op for at bringe dem til standsning, så de danske soldater kunne komme ombord. Da piraterne ikke reagerede, afgav de danske styrker varselsskud jf. deres beføjelser. Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne”.

Redaktionen

Artikler

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil producere grøn metanol i Egypten

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Molslinjen strammer sikkerhed efter GPS-jamming

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny containerrute til CMP

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Færgeruter aflyst yderligere en uge

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny storordre til Semco Maritime

03.10.2023|Maritimedanmark.dk

Rederier: Vigtigt grønt fokus i åbningstale

Copyright 2023