Milliard-regning til de danske rederier
Selv om skibsfarten kun står for omkring tre til fem procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser. Alligevel tyder alt på, at rederierne må betale en god del af den globale klimaregning - uanset om FNs klimatopmøde ender i succes eller ej.
"Vores indtryk er, at regeringscheferne sigter mod en afgift på mellem 50 og 100 dollar pr. ton fuelolie. Det vil på årsbasis betyde op til 150 milliarder kroner og vil løse en stor del af finansieringsproblemerne under COP15. Politisk kan man simpelthen ikke ignorere en sådan finansieringsmulighed", siger John Maggs fra havmiljøgruppen Seas at Risk til business.dk
Danmark har mellem seks og syv procent af den samlede bruttotonnage i verden. Hvis Seas at Risk får ret, betyder det, at de danske rederier skal betale en regning på op mod 10 milliarder kroner om året for at få et bedre globalt klima i fremtiden.
En regning, der vil blive løftet af især A. P. Møller - Mærsk, der er det suverænt største rederi i Danmark. Alligevel er Mærsk ikke videre bekymret over udsigterne til at skulle betale en klimaregning for rederiets udslip.
"Vi har på forhånd været klar over, at en regulering af skibsfartens emissioner lå på bordet til COP15. Det, der er vigtigt for os, er, at reguleringen i givet fald bliver global og gældende for alle skibe. Vi er ikke i tvivl om, at en eller anden form for regulering kommer på tale. Spørgsmålet er, hvilke rammer og herunder reduktionsmål man vil sætte, og hvordan man vil foreslå at udarbejde de detaljerede regler", siger Anders Würtzen, chef for public affairs i A. P. Møller - Mærsk, til business.dk
Mærsk ser gerne, at man når til enighed på COP15, frem for at man udskyder det til et senere tidspunkt.
"En række lande har problemer med, at man vil udarbejde en decideret afgift. Lande som Kina og Indien frygter, at de vil ende med kun at betale afgiften og ikke få nogen kompensation. Også USA er betænkelig. Men diskussionen går mest på form. Ikke på hvorvidt skibsfarten bør bidrage med finansiering", siger Michael Lund, chef for internationale relationer i BIMCO, til business.dk.
For danske rederier vil det dog ikke være et problem at løfte en klimaregning, vurderer Rederiforeningen:
"Vi kan leve med alt, hvad der bliver indført, da den danske handelsflåde er meget moderne og konkurrencedygtig. Vi har allerede energirigtige skibe i Danmark,« siger næstformanden for Danmarks Rederiforening, Carsten Mortensen, til business.dk.
Kilde: business.dk