Måske konstruktionsfejl på 14 havmøller
Kun 14 havmøller i Danmark fra Bonus Energy er konstrueret på helt samme måde som Samsømøllen, hvor hele mølletoppen brækkede af og faldt i havet lørdag den 28. november. Deres ejere er adviseret og møllerne tjekket.
Paludan Flak havmøller.
”Der er kun 14 vindmøller inklusive Samsø-møllerne, der er konstrueret på præcis samme måde, og dem har vi alle fået tjekket efter for revner på det tilsvarende sted og fandt ingen. Så der er ingen grund til, at andre ejere af Bonus 2,3 MW vindmøller skal være urolige”, siger havariekspert, Peggy Friis fra Energistyrelsens Godkendelsessekretariat til Ingeniøren.
Det var en revne lige over en svejsning i en smedet flange, som fik toppen på en havmølle i Paludan Flak ved Samsø til at knække af og styrte i havet. Flangen er svejst fast øverst på tårntoppen, og hele mølletoppen med vinger spændes fast på denne flange.
”Siemens fremlagde på et møde i mandags deres bud på en forklaring, som vi synes, ser fornuftig ud, nemlig at en uheldig svejsning har introduceret en svaghed, en såkaldt kærvanviser, i det smedede materiale, som har udviklet sig til en revne på det ret belastede sted i konstruktionen”, siger Peggy Friis.
Ifølge Siemens’ foreløbige redegørelse er der ikke tale om materiale-fejl eller fejl i selve svejsningen. Det har endnu ikke været muligt at undersøge den cirka 170 ton tunge mølletop, der stadig ligger på havbunden. Det er Samsø Havvind, der står for at få bjærget den havarerede nacelle med vinger.
I begyndelsen af næste uge forventer Peggy Friis at modtage en foreløbig rapport fra Siemens om årsagen til havariet og om, hvad virksomheden vil gøre for at afbøde fremtidige skader på de øvrige 13 møller. Hun forventer, at det ender med en ombygning.
Det kan være svært at opdage en eventuel revne ved en visuel inspektion, derfor skal møllerne, der stadig er i drift, inspiceres en gang mere inden jul.
Siemens Windpower overtog i 2004 Bonus Energy A/S med hovedsæde i Brande, der i 2002 og 2003 opførte de 10 2,3 MW havmølleparken ved Paludan Flak.
Kilde. Ingeniøren