Mange jobmuligheder for maskinmestre
Der er mangel på maskinmestre, selv om der aldrig er blevet uddannet flere end nu. Antallet af nyuddannede maskinmestre nåede i 2017 samme rekordhøje antal af nyuddannede som i 2016, viser tal fra Maskinmestrenes Forening.
I 2017 dimitterede 578 maskinmestre – et tal, der stort set er identisk med de 580, der blev nyuddannet året før. Tallene er tredoblet siden 2008.
”Stigningen afspejler, at antallet af maskinmesterstuderende er mere end tredoblet på ni år. I 2008 var antallet af studerende ca. 800, og det tal er steget til ca. 3.000 i 2017. Vi forventer, at antallet af studerende skal fordobles til 6.000, for at opfylde arbejdsmarkedets stigende behov for tekniske kompetencer på det globale arbejdsmarked”, siger Per Jørgensen, formand for Maskinmestrenes Forening.
Beskæftigelsessituationen for maskinmestre er fortsat attraktiv såvel til søs som på land. Rederierne og den maritime branche efterspørger danske maskinmestre. Den høje beskæftigelse afspejler sig også i de seneste ledighedstal, hvor maskinmestrenes ledighedsprocent er på ca. to procent.
En opgørelse offentliggjort af Søfartens Ledere torsdag viste, at der er blevet længere mellem danske maskinmestre på skibe under DIS. Opgørelse er udarbejdet på baggrund af mønstringstal fra Søfartsstyrelsen, tal der før har været kritiseret for at tegne et upræcist billede.
Kun ca. 20 procent af maskinmestrene arbejder i dag til søs - på skibe eller offshore installationer -
mens 50 procent har maritime landjob. F.eks. er 10 procent af de ansatte hos MAN Diesel og Turbo i Danmark maskinmestre.
Redaktionen