Maersk Tankers overså sanktions-regel

Maersk Tankers havde ikke tilstrækkelig styr på sanktions-reglerne overfor Rusland. Det er årsagen til, at tankskibet Maersk Magellan modtog en last dieselolie, der havde været om bord på et tidligere russisk flaget skib i strid med sanktionerne mod Rusland og derfor blev afvist i spansk havn.

Arkivfoto..

Af Lars Emtekær

Maersk Tankers tjekkede ganske vist de to skibe, der var involveret i leveringen af en last dieselolie til tankskibet Maersk Magellan. Men ikke grundigt nok. Det fremgår af det svar, som Maritime Danmark nu har modtaget fra den danske tankskibsoperatør.

Derfor blev Maersk Magellan den 10. februar nægtet adgang til havnen i Tarragona i Spanien. Et af de to tankskibe, der var involveret i leverancen, sejlede nemlig under russisk flag indtil juli i fjor, hvor det skiftede navn til Nobel og flag til Cameroon.

Og ingen skibe, der skiftede væk fra russisk flag efter invasionen af Ukraine den 24. februar i fjor må levere laster i EU-farvande. Det fremgår af de sanktioner, som EU har vedtaget.

Men det havde Maersk Tankers ikke styr på, fremgår det af kommentaren til Maritime Danmark:

“Vi kontrollerede begge fartøjer i henhold til sanktionsbestemmelserne, og ingen af dem var sanktioneret - eller under russisk flag. Vi undersøgte dog ikke skibenes tidligere flagskift,” skriver Maersk Tankers i en mail og tilføjer:

“Vi gennemgår løbende vores procedurer og vil også gøre det efter denne hændelsen for at tilføje yderligere sikkerhedsforanstaltninger”.

Flagskift, nye navne og ejere har siden krigens start været en udbredt praksis for at skjule et russisk ejerskab - og dermed få større chancer for at kunne fortsætte den indbringende forretning, f.eks med transport af olieprodukter.

Under den forudsætning, at ejerskab og flagskift ikke bliver tjekket.

Det glippede for Maersk Tankers, der er blandt verdens største kommercielle operatører af produkttankskibe.

Maersk Tankers oplyser, at skibet nu afventer nye instruktioner fra befragtere i forhold til losningen af lasten af dieselolie.

Maersk Magellan sejler under Singapore-flag og er ejet af Maersk Tankers Singapore.

Artikler

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil producere grøn metanol i Egypten

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Molslinjen strammer sikkerhed efter GPS-jamming

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny containerrute til CMP

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Færgeruter aflyst yderligere en uge

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny storordre til Semco Maritime

03.10.2023|Maritimedanmark.dk

Rederier: Vigtigt grønt fokus i åbningstale

Copyright 2023