Lys afslører laksens friskhed
Lysanalyser kan bruges til at vurdere, hvor frisk en laksefilet er. En ny ph.d. afhandling giver mere indsigt i, hvorfor lysspektret ændrer sig, når fileter er ældre. Resultaterne viser, at ændringer kan observeres efter bare to dage.Ændringer sker på grund af musklernes nedbrydningsprocesser.
“En af de vigtigste årsager til lysændring er jernholdige proteiner, såkaldte hemproteiner, i musklen. I disse proteiner, hvor det mest kendte er hæmoglobin, er jern til stede i naturlig form i den reducerede tilstand. Den reducerede form for jern er ustabil, og det oxideres derfor hurtigt i musklen, når der er ilt til stede”, siger Izumi Sone fra forskningsinstituttet Nofima.
I de senere år har forskere påvist, at man kan anvende spektroskopisk analyse til at vurdere friskhed og opbevaringstid. Man belyser laksefileten og undersøger så, hvordan lysspektret ændrer sig. Disse metoder er ikke ødelæggende på nogen måde, så laksen kan anvendes efter analysen, hvilket ikke gør sig gældende, når man anvender kemiske eller mikrobiologiske metoder.
Lysanalyser også kan anvendes til at afgøre, om en laksefilet har været opbevaret i luft, som vakuumpakket produkt eller i en pakning med modificeret atmosfære.
“Resultaterne vil bidrage til at sikre, at det er lettere at bedømme friskhed af fileter og dermed, hvordan man får bedre kontrol med henfaldsprocesser efter slagtning og forarbejdning”, siger vejleder og seniorforsker i Nofima, Karsten Heia.
Izumi Sone er oprindeligt fra Japan, er uddannet fra University of Hawaii, Universitetet i Bergen og University of Tromsø.
Kilde: Nofima