Lodser: Et ældgammelt erhverv, der fortsat er i vækst

De spiller en helt afgørende rolle for skibsfarten omkring Danmark - og de har gjort det i flere hundrede år. Lodserne hjælper skibe sikkert i havn eller gennem de danske farvande.Og efterspørgslen på lodsassistance har siden corona været stigende, melder DanPilot.

Det er ikke ufarligt at skulle om bord på skibe i alt slags vejr som lods.. Foto: Lederne Søfart

Landets største lodseri kæmper for at få nok lodser ansat. DanPilot har investeret millioner i uddannelser er nye lodser, og det satte sig spor i regnskabet for 1. halvår i år, der viste et  underskud efter skat i 1. halvår på 6,8 mio. kr. mod et overskud i samme periode i 2022 på 5,9 mio. kr.

Forventningen til helårsresultatet var behæftet med betydelig usikkerhed, og det er fortsat usikkert, om det rammer over eller under nullet.

“Det er stadig lidt for tidligt at kunne sige noget definitivt om året som helhed, da vi stadig har en hel del dage tilbage af året, og da markedet fortsat er meget dynamisk.

Det jeg kan sige på nuværende tidspunkt er, at vi også efter første halvår har oplevet en fortsat høj aktivitet og stigende efterspørgsel på lodsninger med DanPilot. Efter krigen i Ukraine har vi oplevet nye trafikmønstre og flere skibe fra andre lande end tidligere. Den nye trafik har medført en stigning i antallet af lodsninger på omkring 25 procent. Det er meget positivt for sejladssikkerheden og havmiljøet, at flere vælger at tage lods ombord, ikke mindst de nye skibe med begrænset farvandskendskab. Det har betydet, at vi har foretaget betydelige investeringer i rekruttering og uddannelse af flere lodser,” siger DanPilots adm. direktør, Erik Merkes Nielsen til Maritime Danmark.

DanPilot iværksatte i starten af 2022 en rekrutteringsplan, som gennem ansættelsen af lodser og lodsaspiranter skulle være med til at sikre, at det danske farvand fortsat har kvalificerede lodser i fremtiden.

Før udvidelsen havde DanPilot omkring 160 lodser ansat. I dag har lodseriet over 200 lodser og lodsaspiranter ansat.

“Fra vi har slået en stilling op, til den er besat, og til lodsaspiranten har bestået sin eksamen, går der typisk ni måneder. Derfra skal man til at opbygge erfaring, så man kan sejle de største skibe. Det tager som regel yderligere tre år. Det er altså en stor og langsigtet investering, som vi forventer at fortsætte i 2024, om end i et lidt mindre tempo end i år og 2022 og 2023, da vi nu har opnået en bedre balance mellem den stigende efterspørgsel og lodskapaciteten takket være de store investeringer,” siger Erik Merkes Nielsen.

For at komme i betragtning som lodsaspirant, kræves en uddannelse som skibsfører og flere års erfaring som skibsfører eller overstyrmand. Mange af DanPilots lodser har en karriere som skibsførere bag sig, inden de søger ind som lodsaspiranter.

Når de er igennem uddannelsen venter en årsløn på den gode side af 1 mio. kr.

Denne artikel er del af et tema:

TEMA: Lodsernes kamp

Lodserne hører til blandt de højtlønnede i det maritime Danmark - og efterspørgslen på deres arbejdskraft er stigende. De er er deres værdi bevidst - og holder sammen. Eller. Det har de gjort. Men for tre år siden blev lodserne splittet, da ekskluderede lodser fra underorganisationen Danske Lodser under Lederne Søfart dannede deres egen forening, Danish Maritime Pilots. De har siden kæmpet for at overtage overenskomsterne fra Lederne Søfart. Men det er en kamp, der synes mere end svær at vinde.

Relateret indhold

13.06.2024Maritimedanmark.dk

Ny standard for offshore marineoperationer

13.06.2024Maritimedanmark.dk

Grundstødt og slået læk på jomfrusejlads

12.06.2024Maritimedanmark.dk

Kutterbesætning frikendt for drab

10.06.2024Maritimedanmark.dk

Maritime platforme indgår partnerskab

10.06.2024Maritimedanmark.dk

DFDS sælger Oslo-ruten for 400 mio. kr.

10.06.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier i tættere samarbejde med Emiraterne

09.06.2024Maritimedanmark.dk

To skibe brød i brand efter missil-angreb

08.06.2024Maritimedanmark.dk

Løbsk containerskib lukkede bro

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Hans Jensen Lubricators A/S

On behalf of Hans Jensen Lubricators A/S – G&O Maritime Group, MARPRO Group is looking for an Area Sales Manager.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent i Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste

Har du passion for arbejdsmiljø, og kan du gøre en forskel for de søfarende i den danske handelsflåde?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Royal Arctic Line A/S søger teknisk inspektør i Nuuk

Bliv en del af et dynamisk team og tag del i driften af rederiets skibe som teknisk inspektør! Du vil få en nøgleposition i vores team med ansvar for udførelse af teknisk og driftsmæssige vedligehold, tilsyn med og inspektion af skibe og andet udstyr, alt imens du bidrager til vores fælles mål og understøtter vores kerneydelse.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

25.06.2024

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en eller flere venlige og løsningsorienteret kystskippere eller styrmænd af 4. grad til timeafløsning.

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en venlig og løsningsorienteret skibsfører til fast stilling, der kan pakke færgen og føre den sikkert i havn

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Ærøfærgerne

Transportdirektør

Er du Ærø Kommunes nye transportdirektør?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.08.2024

DanPilot

DanPilot søger disponerings – og vagtplanlægningsleder til nyoprettet afdeling

Som led i en organisatorisk omstrukturering lægges disponering, vagtplanlægning og customer service sammen og placeres under lodschefen, og derfor søges en disponerings– og vagtplanlægningsleder. Trives du med indflydelse, stort ansvar og komplicerede optimeringsopgaver inden for logistik og disponering? Så kan du være den leder, vi mangler.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

18.06.2024

DanPilot

HSEQ Manager søges til DanPilot

Motiveres du af at sikre overholdelse af gældende lovgivning indenfor kvalitet, sundhed, sikkerhed og miljø, og motiveres du af at samarbejde tværfagligt og sikre at processer og procedurer overholdes, så er du måske DanPilots nye HSEQ Manager.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

18.06.2024

Thyborøn Havn

Servicemedarbejder på Thyborøn Havn

Trives du med udeliv og en alsidig hverdag, som du har stor mulighed for at påvirke? Brænder du for at yde en førsteklasses service til skibsfart og synes du, at bygnings-, havnedrift og brugerservice lyder spændende? Har du lyst til at arbejde et sted, hvor der er stigende aktivitet, og vil du gerne være en del af denne udvikling? Så er denne stilling måske noget for dig.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

14.06.2024

MARPRO Search & Selection

Marine Operator

Join Unifeeder as a Marine Operator and embark on an exciting career in the dynamic world of shipping! If you're an experienced navigator or have a background in operational shipping, this opportunity in Aarhus is perfect for you.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark