Læserindlæg: Speak English, Please !

Som daglig chef for JOB2SEA, en 100% danskejet maritim global online jobportal har jeg i det sidste stykke tid haft anledning til at gøre mig nogle betragtninger som jeg mener er relevante for udviklingen af den maritime klynge i Danmark.

Vi har hovedparten af de danske job i den maritime branche på JOB2SEA. Løst anslået, er det min vurdering af op mod 80% af de jobs der uploades til JOB2SEA er på dansk. Det er ikke noget problem, da portalen kan håndtere de fleste sprog, men det undrer mig.

I kraft af min position som salgschef for større maritime leverandørvirksomheder de sidste 10 år, har jeg rejst kloden rundt for at opsøge kunder. Den maritime branche er helt klart en klynge branche og brændpunkterne er som for så mange andre brancher steder som London, Singapore & Dubai, det er her kapitalen er og her beslutningerne tages. Fælles for disse steder er at sproget er engelsk. Det er utænkeligt at forestille sig et firma opslå en stillingsannonce på et andet sprog end engelsk i disse regioner.

Vi har et begreb i Danmark som dækker vores egen branche godt – ”verdenskendt i Danmark”. Nogen gange kan vi som danskere godt miste sansen for proportioner og mene at vi er verdens centrum. Problemet er bare at sådan ser det ikke ud udefra. Det er til dels uretfærdigt, da vi rent faktisk har en betydning der ligger langt ud over vores geografiske størrelse i den maritime branche, men jeg mener at branchen er alt for lukket for udlændinge.

De store koncerner har set lyset og har officielt skiftet koncernsproget til engelsk. Men det er ikke gjort med at udstikke retningslinjer ovenfra. Vi danskere har en bonerthed overfor at tale et andet sprog, når der er andre danskere tilstede. Jeg hørte en erhvervsleder forleden der fortalte mig om et møde de deltog i, hvor de talte dansk ”fordi der kun var en enkelt udlændig tilstede og det så ville være mærkeligt at de skulle tale engelsk”. Jeg kan også konstatere at selv i de mest progressive danske virksomheder i marinebranchen, så er det stort set kun specialister og ledere der taler engelsk. At overgå fra en dansk virksomhed der handler med udlandet til at være en ”international virksomhed” er et stort skridt. Al korrespondance skal foregå på engelsk, al information fra ledelsen skal gives på engelsk, alle skilte og intranet skal være på engelsk.

Det lyder umiddelbart lidt besværligt og hvorfor skal danske virksomheder i branchen nu vælge at tage det skridt?

Fordi den maritime branche er global, fordi de store spillere er dem der kan drive forretning på den globale scene. Fordi det ikke er nok at sælgeren taler engelsk. Hvis udenlandske firmaer erfarer at de bliver forstået lige meget på hvilket niveau de kommunikerer med et dansk firma, så øger det respekten for firmaet. De danske firmaer vil dermed også kunne åbne deres døre for globale talenter og sikre sig de bedste kompetencer der er til rådighed globalt. Et modargument her kunne være at udlændige så ville kunne tage danske arbejdspladser. Det er min holdning at jo flere udlændige vi har i branchen i Danmark, jo flere muligheder vil der opstå i udlandet for danske profiler som følge af det netværk der opbygges. Danskere med maritim baggrund der tænker globalt og taler godt engelsk har fantastiske muligheder i vores branche.

At tale om det ”Blå Danmark” som en dansk branche, på dansk grund, der handler med udlandet synes jeg er en misforståelse og et lidt gammeldags synspunkt.

Den maritime branche ER indiskutabelt global, med f.eks.

skibe finansieret i London, der er i teknisk management i Indien, opereret fra Danmark, klassificeret fra Norge, bygget i Korea, designet i Sverige, med leverandører fra hele verden etc.

Det handler ikke om at holde noget dansk her. Det handler om at få skabt en konkurrencedygtig platform der stimulerer lysten til at drive maritim forretning på dansk grund. Det handler om at skabe jobmuligheder for vores danske unge, i Danmark eller i udlandet.

Det handler om så hurtigt som muligt at få ”globaliseret” den danske marine branche.

Den generelle opfattelse er at danskere er gode til engelsk. Nu sidder jeg med adgang til en database med 7.200 brugere og jeg kan roligt sige at danskere der arbejder i den maritime branche godt kan trænge til en opstramning. Der er en verden til forskel fra at begå sig på Mallorca, til at skrive et fornuftigt forretningsengelsk. Tidligere havde man korrespondenter til at kommunikere, men som erhvervsleder er man nødt til at forholde sig til at stort set alle i organisationen nu kommunikerer hurtigt og direkte uden nogen form for kontrol ovenfra. Et dårligt engelsk trækker simpelthen ned i vurderingen af et firmas professionalisme på den globale scene.

Vi har på JOB2SEA tænkt os at gøre hvad vi kan for at hjælpe branchen med en internationalisering. Vi tilbyder derfor med virkning fra dags dato oversættelse af alle jobannoncer eller CV´er for 500 DKK. Dette er ikke med profit for øje – beløbet dækker kun omkostningerne til oversættelsen.

Flere danske virksomheder har meddelt os at de gerne vil have jobannoncerne på dansk – da man ønsker sig en dansk profil. Systemet på JOB2SEA har en feature, en række af såkaldte ”killer questions” – her kan man blot spørge ind til om profilen taler dansk og svarer vedkommende nej til det vil ansøgningsproceduren blive afbrudt og profilen kan ikke ansøge på det pågældende job igen.

Så der er ingen som helst grund til at lave en stillingsannonce på dansk.

Tværtimod er en jobannonce også vigtig branding for en virksomhed – hvis læseren vel og mærke kan læse hvad der står. Der signaleres at man vækster, at firmaet har det godt, og der tiltrækkes generel opmærksomhed til firmaet. Hvilket firma i marinebranchen vil ikke gerne have opmærksomhed fra udlandet? Vi har i dag ca. 35.000 besøg per måned på JOB2SEA, ud af dem er omkring 30% skandinaver, dvs. at man med en dansk annonce mister den gratis eksponering overfor ca. 23.000 profiler.

Hvordan øger vi kompetenceniveauet i den maritime sektor? Dette er overskriften på et møde på Københavns Rådhus d. 10 maj, arrangeret af Europas Maritime Udviklingscenter. I disse dage har Ole Sohn sendt en delegation til Singapore for at undersøge hvad der har medført at netop denne klynge er blevet verdens epicentrum for den maritime branche. Danmark er som nation begyndt at forstå betydningen af den maritime branche og en anerkendelse af at det ikke altid er godt at leve stille er begyndt at sprede sig i branchen. Danmarks Rederiforenings kampagne ”Det Blå Danmark” samt hvervekampagnen ”World Careers” og de store rederiers massive annoncering før finanskrisen har medvirket til at danskerne nu er ved at få øjnene op for betydningen af vores branche. Branchens nestor, Hr. Møllers sidste farvel har også sat fokus på branchen – der er en anerkendelse af den indsats der gøres og der afsættes midler til at klyngen kan udvikles yderligere og klare sig i den globale konkurrence.

Til EMUC, Ole Sohn og andre beslutningspersoner eller betydende organer i branchen kan jeg sammenfatte i tre ord et initiativ der vil ændre Danmarks position på det globale maritime kort, ”Speak English, Please”.

Jakob le Fevre Managing Partner JOB2SEA

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

23.04.2025West-Marine A/S

Sponseret

Levering af maksimal komfort

14.04.2025Maritimedanmark.dk

Martec Skagen får ny førstemand

10.04.2025Maritimedanmark.dk

Havbundsundersøgelserne er gået i gang i Lillebælt

09.04.2025Maritimedanmark.dk

DSV køb af DB Schenker er godkendt af EU

07.04.2025Maritimedanmark.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Maritimedanmark.dk

Monjasa flytter bunkerskib til Den Mexicanske Golf

26.03.2025Maritimedanmark.dk

Blue Water-koncernes resultat i voldsomt fald

14.03.2025Maritimedanmark.dk

Dan-Bunkering ansætter tørlast- og brændstofleverandør chef

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Hjarnø Færgefart S/I søger ny overfartsleder

Hjarnø Færgefart søger en udadvendt og serviceminded overfartsleder til at stå for den daglige ledelse og drift af vores lille færge M/F Hjarnø samt Cykelfærgen Lille Hjarnø. Du skal lede et lille team af dygtige og erfarne medarbejdere på 4 færgefører og 6 billettører. Du vil som overfartsleder dele din arbejdstid mellem administration og sejlads (24 timers vagter) og derfor er sønæringsbevis som minimum bedstemand en nødvendighed.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark