Hidtil uset: Krydstogtskib sælges til skrot

Mens alle andre dele af skibsfarten har været ramt af nedture gennem de sidste årtier, er krydstogtindustrien gået fri. Men det har Coronakrisen sat en stopper for. Mia-tab præger branchen - og nu sælges et relativt moderne skib for første gang til skrot.

Costa Victoria er sejlet til ophugning. Foto: Costa Cruises..

Der var næppe nogen om bord på det 24 år gamle krydstogtskib Costa Victoria, der forestillede sig i marts, da Coronakrisen suspenderede alle krydstogter, at de havde været med på skibets allersidste togt.

Men for en branche, der gennem de seneste årtier kun har kendt til fremgang, rammer Covid-19 pandemien hårdere, end de fleste havde forestillet sig. Verdens største krydstogt gruppe, Carnival Corp., tabte vanvittige 4,4 mia. dollar i første kvartal og har gennem voldsomme besparelser reduceret de løbende tab fra 1 mia. dollar til 650 mio. dollar. Pr. måned.

Seneste har selskabet optaget et nyt lån på 2,8 mia. dollar som skal dække de fortsatte tab i de kommende måneder. Men yderligere omkostningsbesparelser er nødvendige, og når alt andet er skåret væk, er der ikke andet for, end at kigge på flåden.

Og Carnival Corp meldte den 18. juni ud, at de “allerede havde indgået foreløbige aftaler om bortskaffelse af seks skibe, der forventes at forlade flåden inden for de næste 90 dage” ligesom flere aftaler var under udarbejdelse.

Italienske medier kunne så for få dage siden rapportere, at et af Carnival Corp´s krydstogtbrands, Costa Cruises, havde solgt Costa Victoria til brug som hotelskib for et af Italiens skibsværfter.

Men i en overraskende melding kunne borgmesteren i den toscanske havneby Piombino fortælle, at det 252 meter lange skibe med plads til knap 2.400 passagerer og 800 besætningsmedlemmer var ankommet byen for at blive hugget op.

Carnival udskifter løbende skibene i sin flåde på nu 104 skibe, men ingen skibe er i de senere år blevet solgt til skrot. Nu er iagttagere spændt på at se, hvilke skibe Carnival Corp. også har tænkt sig at sælge - og om de andre store, Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line har tænkt sig at følge efter.

Problemet for dem alle er selvfølgelig at finde en køber, der er interesseret i at investere i et ældre krydstogtskib, i den nuværende situation. De mindre krydstogtrederier, der tidligere har købt ældre skibe af de store, er enten blev slugt i de senere års konsolideringer eller står overfor de samme økonomiske vanskeligheder på grund af Covid-19.

Og så er der kun skrotværfterne tilbage. Og heller ikke her er prisen i top, fordi skrotningen er tidskrævende på grund af alt det udstyr, der skal fjernes fra skibene.

Kilde: Maritime Executive

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023