Havne smadret af stormfloden: Borgmester beder om hjælp
Naturskaderådet forudser, at stormfloden i oktober bliver den hidtil dyreste for staten, men de ødelagte havne står ikke til at få hjælp fra statens stormflodsordning. Derfor henvender Stevns Kommunes borgmester sig til finans- og miljøministrene med en bøn om hjælp til genopbygningen af havneanlæg.
Borgmester Henning Urban Dam, Stevns Kommune beder nu to ministre om økonomisk hjælp til genetablering af havne.. Foto: Stevns Kommune
Stormfloden den 20-21. oktober gik hårdt ud over østvendte kyster og ramte bl.a havnene i Rødvig, Bøgeskov og Lund i en grad, der aldrig er set før.
“Vi står akut med havne, der trænger til handling nu og her oven på en 100-års-hændelse. Og det har hverken private foreninger eller kommunen økonomi til at løfte,” siger borgmester Henning Urban Dam, Stevns Kommune til Sjællandske Nyheder.
Derfor har han henvendt sig til de to ministre om hjælp.
“Om det bliver en lånepulje på favorable vilkår med staten som garant eller en pulje penge man kan søge er sådan set underordnet, hvis vi alle bare er enige om, at det er nu og her, der er brug for hjælpen. Det haster!, fastslår borgmesteren overfor avisen.
Og ifølge Naturskaderådet er der udsigt til, at stormfloden bliver den hidtil dyreste i de 33 år, ordningen har eksisteret.
“Det går stejlt opad med antallet af klager. For en uge siden havde vi fået 1.915, og nu har vi rundet 2.689. Og selvom frekvensen nok vil falde fremover, tror jeg, at vi erstatningsmæssigt kommer væsentligt højere end den seneste rekord på 1 mia. kr., som var stormen Bodil i 2013,« siger Poul Jensen, chefkonsulent i Naturskaderådets sekretariat til Finans.
Mens der er erstatninger på vej til bl.a. sommerhusejere, er der ingen hjælp at hente for de hårdt ramte kommuner, da havne og kaj-anlæg ikke er omfattet af den særlige stormflodsordning, der tager over, hvor den almindelige forsikring ikke dækker.
-emte