Greenpeace taber sag om olielicenser
Den norske stat må gerne udstede licenser til olieudvinding i Barentshavet. Det står fast, efter at Tingretten i Oslo afviste Greenpeace og foreningen Natur og Ungdoms påstand om, at tildelingen af ti nye udvindingstilladelser var i strid med den norske grundlov.
Miljøforkæmperne ønskede konkret, at retten skulle annullere de ti udvindingstilladelser på i alt 40 nye områder i Barentshavet, der blev resultatet af den 23. koncessionsrunde fra 2016, fordi - hævdede de - at tilladelserne er i strid med den norske grundlovs paragraf 112 om retten til et godt miljø og hensynet til fremtidige generationer. Men det blev altså afviste af retten.
Afvisningen blev begrundet med, at selv om grundlovens paragraf 112 er en rettighedsbestemmelse, indebærer det ikke i sig selv, at de nye udvindingstilladelser er et brud på denne bestemmelse. Retten mener i dommen, at afhjælpende tiltag er tilstrækkelige, skriver e24.no.
GreenPeace Norden, Natur og Ungdom er ikke overraskende utilfredse med dommen og mener, at tildelingen af nye udvindingstilladelser er i strid med Norges klimaforpligtelser, der blev indgået med klimaaftalen i Paris i 2015:
“Vi er uenige i denne dom. Klimaet tåler ikke ikke mere olie. Det er klimaforskerne krystalklare omkring. Den norske oliepolitik svigter min generation og truer min fremtid. For os er det klart, at staten bryder grundloven og vores ret til et sundt miljø. Tingretten legitimerer en navlebeskuende klimapolitik, som ser bort fra at klimakrisen ikke kender landegrænser, siger lederen af Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær,
i en pressemeddelelse.
De to organisationer blev sammen med støttegruppen “Bedsteforældrenes klimaaktion” dømt til at betale 580.000 nkr. i sagsomkostninger. De overvejer nu, om de har tid og råd til at anke dommen.
Kilde: e24.no