Fremgang for maritime udstyrsproducenter

De maritime udstyrsleverandører i Norge har haft markant fremgang i de sidste 10 år. Siden 2004 er omsætningen tredoblet, og antal ansatte er øget med 60 procent. Forklaringen skal både findes på det norske hjemmemarked og internationalt.

”De gode resultater i denne periode har en todelt forklaring. Norske værfter havde et absolut lavaktivitetsår i 2003, som ændrede sig dramatisk i de efterfølgende år og nu ser ud til at have stabiliseret sig på et godt niveau”, siger Lars Gørvell-Dahll, Norsk Industris branchechef for det maritime område.

De gode tider for værfterne har betydet flere ordrer til udstyrsleverandørerne, men det er kun den ene del af forklaringen. Den anden del af forklaringen er, at de norske udstyrsleverandører har været gode til at afsætte deres produkter internationalt.

”Samtidig med fremgangen herhjemme har norske udstyrsproducenter haft meget stor succes på det internationale marked”, siger Lars Gørvell-Dahll.

Eksportandelen for de maritime udstyrsleverandører er i dag på cirka 90 procent, da de fleste skibe bygges i Asien, men selvom de bygges i Asien bidrager de norske udstyrsleverandører med rigtig meget udstyr.

En stor del af omsætningen inden for erhvervet er koncentreret på nogle få virksomheder, idet hele 40 procent af omsætningen befinder sig hos kun fem virksomheder. Kongsberg Maritime leverer således mange elektroniske leverancer over hele verden. Også Rolls-Royce gør det godt, og det samme gælder ABB og Frank Mohn. Også Siemens har et stort maritimt forretningsområde i Norge.

De maritime udstyrsleverandører i Norge havde i 2007 en samlet omsætning på 78,6 milliarder norske kroner, hvilket i 2012 var steget til 94,7 milliarder norske kroner.

Til sammenligning kan nævnes, at en analyse fra Balance Technology Consulting tidligere har vist, at den danske maritime udstyrsindustri har en samlet omsætning på 37 milliarder kroner. Det er til gengæld kun rent danske udstyrsleverandører, der blev medtaget i den beregning. Dvs. de udenlandskejede leverandører såsom ABB og Alfa Laval er ikke medtaget, hvilket de er i de norske beregninger.

Kilde: maritime.no

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

18.04.2024Maritimedanmark.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Tidligere Maersk-direktør indtræder i ISS-bestyrelse

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Dansk scubber-producent kalder dansk forbud “misforstået grøn politik”

05.04.2024Maritimedanmark.dk

Skrotning på det laveste niveau i 20 år

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Erria skal sikre millioner af Mærsk-containere

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle