Første MFP-flotille er nu operativ
Maritime Force Protection Flotille 125 i Randers er som den første af sin slags erklæret fuldt operativ. Flotillen, der har sit militære speciale i at beskytte skibe, er dermed nu klar til at rykke ud på en time til opgaver for Søværnet, politiet, Skat mv
Chefen for Marinehjemmeværnet, kommandør Jens Walther, gennemførte tirsdag den 22. april en såkaldt operativ kontrolinspektion af Flotille ’MFP 125 Vest’, som holder til i Randers.
Det blev en lang dag, hvor flotillen blev testet i mange discipliner og i håndtering af gummibåden og dens udstyr i samarbejde med kommandokøretøjet.
Maritime Force Protection-flotillen (MFP) bestod alle de operative delelementer og blev derfor erklæret
’fuldt operativ’ ved den afsluttende debriefing efter inspektionen.
Det betyder, at flotillen samtidig blev optaget i MHV én-times indsatsberedskab med en gummibåd og et kommandokøretøj. Det kan blandt andet samarbejdspartnerne i Søværnet nu se på den særlige ’beredskabstote’ på nettet, som de bruger, når de alarmerer Marinehjemmeværnet.
Flotillen bestod ikke bare den operative kontrolinspektion – de imponerende også det fremmødte kontrolteam og opnåede bedømmelsen ’Meget tilfredsstillende’. Kommandør Jens Walther var meget fornøjet med præstationerne, og ikke mindst de frivillige medlemmers høje uddannelsesniveau imponerede.
MFP 125 er den første ud af i alt fire MFP-flotiller i Marinehjemmeværnet, som er 100 procent klar i beredskabet.
Med MFP flotillerne har Hjemmeværnet og det danske samfund fået rådighed over en kapacitet, som ingen andre i Danmark p.t. råder over. Flotillerne er med deres specialiserede uddannelser og udstyr ikke alene anvendelige til deres militære opgaver inden for beskyttelse af civile og militære skibe –
de er også i høj grad også anvendelige som støtte til politiet på søer og i indre farvande, hvor operationer kræver trailerbaserede gummibåde.
Der er allerede en betydelig efterspørgsel på MFP kapaciteten, og det har der allerede været under den lange opbygningsfase, der har gået forud, og
med den nylige implementering af MFP’s avancerede undervandssystem, ’SAIS’, er styrken blevet endnu mere anvendelig. Med SAIS kan enhederne ud over deres observationer fra gummibåden og kommandokøretøjet over vandet nu også opbygge et billede af aktiviteter eller genstande under vandet ved hjælp af sonar og ekkolod.
Med den operative godkendelse af MFP 125 er kronen samtidig sat på værket med transformationen af bevogtning i Marinehjemmeværnet, der er gået fra de tidligere Bevogtnings- og nærforsvarsflotiller (BON) over til Maritime Force Protection, og hvor fokus er flyttet fra bygninger og landinstallationer til skibe.
Det er en proces, der begyndte tilbage i 2009 med et udviklingsstudie, der lå færdigt i foråret 2010. Frivillige var dybt
involveret i arbejdet, der fandt sted i en arbejdsgruppe under i regi af Marinehjemmeværnets Strategiske Tænketank. Resultatet af udviklingsstudiet blev af Hjemmeværnskommandoen operationaliseret i form af en såkaldt Business Case, der blev godkendt af Chefen for Hjemmeværnet i foråret 2011.
Implementeringen af MFP-konceptet har omfattet nye materielgenstande og en række nye uddannelser til den nye kapacitet, og det er blevet varetaget af en koordinationsgruppe i Hjemmeværnskommandoen.
Kilde: MHV