Forskere ved at udvikle førerløse fragtskibe
En gruppe forskere er via det EU-finansierede projekt Munin godt i gang med at udvikle førerløse fragtskibe. Forskere fra det norske forskningsinstitut for maritim teknologi Marintek er en af otte partnere, der arbejder på at udvikle de tekniske systemer, der skal gøre det muligt. De førerløse skibe vil dog først være en realitet om 10-20 år.
”Der er få, som vil tro det, men hvis partnerne i projektet evner at løse de udfordringer, vi arbejder på nu, vil et skib som dette faktisk være mere sikkert end mange af dagens skibe. Menneskelige fejl er helt eller delvist årsag til mere end 75 procent af dagens skibsulykker”, siger Ørnulf Rødseth, der er forsker ved Marintek.
Meningen er, at et kontrolcenter i land skal holde øje med skibet, og en bredbåndsforbindelse på 3-4 Mbit vil være nok til at sørge for kommunikationen mellem skib og kontrolcenter.
Når man arbejder på at udvikle førerløse skibe, skyldes det blandt andet, at stadigt færre ønsker at arbejde til søs. Det problem løser man med ubemandede skibe.
Skibene vil gøre det muligt at sænke farten fra eksempelvis 16 knob til 11 knob, og dermed kan man spare betydelige mængder brændstof. Dermed sparer man ikke kun penge, men også CO2-udslip og andre former for udslip.
Marintek, der har hovedkontor og laboratorier i Trondheim, Norge, samt datterselskaber i Houston, Texas, og Rio de Janeiro, Brasilien, har i alt 210 ansatte, der arbejder med forskellige former for maritim teknologi.
Kilde: tu.no