Flytning af søfartsuddannelser bekymrer
Søfartens ledere er bekymret over, at de maritime uddannelser flyttes fra Søfartsstyrelsen til et ministerium der får ansvaret for samtlige videregående uddannelser. Frygten er, at de maritime uddannelsers særlige behov ikke bliver tilgodeset på samme måde som i dag
”Vi er naturligvis bekymrede for, at vores uddannelsesinstitutioners gode idéer og problemer fremover drukner i et meget stort ministerium. Skolerne har altid bare kunne tage telefonen og ringe til Søfartsstyrelsen, og så blev der hurtigt taget godt hånd om dem. Sådan håber vi naturligvis også, at det bliver i fremtiden, men de skal løbe stærkt i Videnskabsministeriet, hvis de skal løfte den arv,” siger direktør for Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn.
Kvalifikationskravene i det maritime uddannelsessystem fastlægges internationalt i IMO og STCW-konventionen, der pålægger de danske myndigheder at kvalitetssikre og certificere de maritime uddannelser i Danmark.
”Det er afgørende for Søfartens Ledere, at Danmark internationalt fortsat stiller med det bedste hold i den sammenhæng - og det vil sige Søfartsstyrelsen”, siger Ganzhorn.
”De faglige uddannelseskrav indenfor skibsfarten bestemmes af den udvikling som skibsfarten vil undergå i fremtiden, og det ligger som en naturlig del af Søfartsstyrelsens ressortområde”.
Direktøren for Søfartens Ledere gør samtidig opmærksom på, at uddannelse til søs også handler om rekruttering, praktik og beskæftigelsespolitik for erhvervet, hvilket han håber fortsat vil være en del af Søfartsstyrelsens og Erhvervsministeriets ansvarsområde.
Søfartens Ledere kan dog også se fordele ved, at søfartsuddannelserne nu bliver en del af en større helhed.
”Flytningen betyder, at særligt vores professionsuddannelserne kan blive en del af noget større, og dermed får en bedre placering i det samlede uddannelsessystem. I fremtiden kan det måske give mulighed for, at de studerende kan indgå i nogle stærkere studiemiljøer,” siger Fritz Ganzhorn.
Kilde: Søfartens Ledere