Fiskere og kunder bedrages
Oceana, Søndagsavisen og TV programmet “Go’Aften Denmark”, lavede en undersøgelse der viste at 18 procent af fisk solgt som torsk i Københavnsområdet faktisk ikke er torsk, men kuller og lyssej. I alt blev der taget 101 prøver taget fra fiskehandlere, supermarkeder og restauranter.
”Fiskebedrageri er en omfattende praksis i hele Europa på grund af svagheder i de nuværende sporingssystemer for fisk og for dårlig kontrol fra myndigheder med ansvar for passende mærkning af fisk og skaldyr. Det er ikke kun en hån over for forbrugerne, men underminerer også indsatsen mod at skabe et sort hul i markedet, hvor ulovlige fangster sælges”, siger Hanna Paulomäki, projektleder i Oceana Baltic Sea Office.
Svindlen har også stor betydning for fiskerne, da forbrugerne, der ikke kan gennemskue i hvilket led bedrageriet finder sted, også vil mistænke de fiskerne i at være indblandet for at tjene penge.
Undersøgelsen er bemærkelsesværdig, da den viser et højt niveau af bedrageri blandt fiskehandlere. Den viser, at der er huller i opsporingssystemet og forsyningskæden i Danmark. Tidligere undersøgelser foretaget i en række andre europæiske lande har vist endnu højere procentdele, der forhandles som andre arter end de rent faktisk er.
Selvom kuller og sej er tæt relateret til torsk, er det stadig ulovligt at sælge disse arter som torsk til forbrugeren. Disse to arter har en tendens til at være billigere end torsk, og resulterer derfor i tab af penge for forbrugeren.
Den manglende sporbarhed i fiskeriet er et stort problem, da det nuværende mærkningssystem gør det ofte svært at vide, hvor og hvordan fiskene blev fanget.
”Det er uheldigt, at de danske forbrugere misledes til at tro, at de køber torsk, når de i mange tilfælde i stedet betaler overpris for kuller og sej. Forbrugerne skal ikke kun have ret til at vide, hvilken slags fisk de køber, men også hvordan og i hvilket område den bliver fanget for at være i stand til at foretage miljøvenlige valg”, siger Magnus Eckeskog, ekspert i fiskeri og marine miljøspørgsmål på Oceana.
Oceana har også tidligere udført omfattende undersøgelser om fiskebedrageri i Frankrig i samarbejde med Bloom samt i USA, hvilket var den største undersøgelse af sin art.
Kilde: Oceana