Færre optaget på de maritime uddannelser

Efter to år, hvor rekordmange er blevet optaget på de videregående uddannelser, er antallet faldet i år. 878 unge har fået et positivt svar om en plads på en maritim uddannelse. Det er 30 færre end sidste år. Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Arkivfoto.

"Coronapandemien betød, at der blev optaget et rekordhøjt antal studerende. Så at tallet falder lidt, er ikke så overraskende, men det er faktisk positivt at tallet ikke er faldet mere. Vi ser det blot som en reminder om, at vi fortsat skal arbejde målrettet på at synliggøre karrieremuligheder i Det Blå Danmark”, siger Anne Windfeldt Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

På studiet ”International Shipping and Trade” på Copenhagen Business School oplever man en stigning. Her har 75 unge fået tilbudt en plads mod 63 sidste år. På SIMAC og MARTEC byder man 68 nye skibsførere velkommen, mens man har optaget 727 kommende maskinmestre fordelt i hele landet.

”Hvis Danmark skal fastholde sin position som en stærk og verdensførende søfartsnation, så har vi brug for at få uddannet dygtige maskinmestre, navigatører og shippingfolk. Jeg er derfor enormt glad for, at 878 unge har valgt en karriere til søs, og jeg ser frem til at byde dem velkommen i branchen,” siger Anne Windfeldt Trolle.

De maritime uddannelser som er omfattet den koordinerede tilmelding, er Maskinmesterskolen i København, Maritime og Polytechnic University College, MARTEC, i Frederikshavn, Svendborg International Maritime Academy, SIMAC, Fredericia Maskinmesterskole, Aarhus Maskinmesterskole og studiet ”International Shipping and Trade” på Copenhagen Business School.

De nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet tæller kun uddannelser, der er opfattet af Den Koordinerede Tilmelding.

Derfor vil der først senere på sommeren komme ansøgningstal fra Navigationsskolen i Marstal, Skagen Skipperskole, skibsassistentuddannelserne på Svendborg Søfartsskole hhv. MARTEC, og skoleskibenes ansøgere.

Kilde: Danske Rederier

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023