EU og Japan til kamp mod illegalt fiskeri
EU og Japan vil samarbejde om at bekæmpe ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri (IUU-fiskeri). En fælles erklæring blev underskrevet i Tokyo i sidste uge af Maria Damanaki, EU-kommissær for maritime anliggender og fiskeri ogJapans, minister for landbrug, skovbrug og fiskeri Akira Gunji .
"Ulovligt fiskeri er en kriminel handling. Europa har forpligtet sig til at bekæmpe den, og vi har opbygget alliancer over hele verden. Aftalen med Japan vil hjælpe os med at håndhæve reglerne, og den bevæger os tættere på at rydde vores have for uærlige fiskere ", sagde kommissær Damanaki.
EU og Japan rangerer på første- og andenpladsen som verdens største seafood importører. De har nu aftalt, at importeret saefood ikke må være fanget ulovligt. Globalt IUU-fiskeri fratager ærlige fiskere og kystsamfund på op til 23 milliarder dollars i værdi af skaldyrs- og fiskeprodukter årligt. Fiskeriet truer også fiskebestandenes bæredygtighed.
Aftalen forpligter EU og Japan til at samarbejde om de mest effektive redskaber til bekæmpelse af ulovligt fiskeri. Parterne vil
arbejde for styrkelse af overvågning og håndhævelse af forvaltningsforanstaltninger. De vil også bruge de tilgængelige midler til at forhindre IUU-aktører profitere af deres ulovlige aktiviteter.
Mere specifikt forpligter aftalen parterne til at: • systematisk udveksle information om IUU-fiskeri, • fremme forvaltningsforanstaltninger, der styrker kontrol, overvågning og håndhævelse overfor fartøjer, der fisker inden for et givent regionalt område, • tilskynde andre lande til at ratificere og gennemføre havnestatsforanstaltningsaftalen fra De Forenede Nationers Levnedsmiddel-og Landbrugsorganisations Udvalg for Fiskeri, • fremme en bæredygtig udnyttelse af fiskeressourcerne og samtidig bevare havets biodiversitet.
En lignende erklæring blev underskrevet af EU og USA i september sidste år.
EU og Japan har allerede indført en række retlige foranstaltninger til bekæmpelse af IUU-fiskeri, såsom EUs IUU-forordningen. Begge er aktive i internationale fiskeriorganisationer og fremmer internationale instrumenter til forebyggelse af ulovligt fiskeri. EU er i færd med at reformere den fælles fiskeripolitik for at gøre sit fiskeri bæredygtigt og rentabelt.
"Der er et øget behov for internationalt samarbejde, især blandt lande med større fiskeri- og skaldyrsimport, for at forbedre forvaltningen af fælles havresourcer globalt. Det er den eneste måde at bevare beskæftigelsen i fiskerisektoren og gøre fiskeriet rentabelt og bæredygtig. Det dokument, der nu er underskrevet af EU og Japan er et vigtigt skridt mod at nå disse mål ", udtalte EU i en erklæring.
Kilde: bairdmaritime.com