ETS kan blive skridt mod CO2-neutralitet

Når EU Parlamentets miljøudvalg i næste uge skal beslutte, hvordan skibsfarten skal omfattes af EU´s kvotehandelssystem, ETS, er det helt afgørende hvordan reglerne udformes, hvis de skal drive reelle reduktioner af CO2-udledningerne, påpegede Danske Rederier på et webinar om sagen

Foto: Danske Rederier..

Målet med revisionen af EU´s kvotehandelssytem er at tilpasse det til EU´s nye klimaambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med minimum 55 procent inden 2030 - Fit for 55.

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan systemet indrettes, og det var emnet for tirsdagens webinar, arrangeret af Danske Rederier i samarbejde med Linea Søgaard-Lidell, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og med til at forhandle Fit for 55-pakken for den liberale gruppe.

”Vi har brug for en global løsning fra IMO, men i dens fortsatte fravær, må vi fra EU's side gøre, hvad vi kan for at presse på for en verdensomspændende løsning. Her har kvotehandelssystemet potentialet til at blive en trædesten mod CO2-neutral skibsfart,” sagde Linea Søgaard-Lidell og understregede, at EU bør sætte en tidlig startdato for, hvornår al sejlads til og fra EU-havne bliver omfattet af CO2-reguleringen.

Danske Rederier har to klare prioriteter i forhold til ETS’en.

For det første skal man anvende et fuldt livscyklusperspektiv, så man ikke kun tager udledningen fra skibets skorsten, men også produktionen af brændstoffet i betragtning. Det skal kunne betale sig at investere i brændstoffer, der er produceret på vedvarende fremfor fossil energi.

Dernæst skal det kontraktmæssige forhold mellem skibsejer og befragter ikke reguleres, men være en del af den forhandling, der allerede i dag foregår mellem de involverede parter. Kvoteomkostningen skal placeres dér, hvor markedet tilsiger det.

Maersk og Norden understregede på webinaret hver især vigtigheden af disse to pointer set fra henholdsvis container og trampfart.

Fra Danske Rederier talte direktør for klima, miljø og sikkerhed, Maria Skipper Schwenn om vigtigheden af at få vedtaget en ambitiøs regulering, der rent faktisk driver reelle reduktioner:

”For at få fuldt udbytte af ETS reguleringen, så skal vi tilgodese investering i grønne brændstoffer. Det skal kort og godt koste færre kvoter, hvis du sejler på brændstof produceret på vedvarende energi. Helt grundlæggende skal alle aktører trække i samme retning for at igangsætte og drive omstillingen. Derfor nytter det ikke, at man ved lov bare placerer kvoteomkostningen hos befragteren. Skibsejeren har også et ansvar for omstillingen og for at investere i energieffektivitet. De to parter kan sagtens forhandle sig frem til en kontrakt, som sikrer et kvoten bliver betalt”.

Når Europa-Parlamentet har stemt, er vejen åben for de endelige forhandlinger med EU-medlemslandene om den endelige lovgivning, som forventes at træde i kraft ved årsskiftet.

Kilde: Danske Rederier.

Relateret indhold

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Molslinjen vinder fornem AI-pris

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederi bag brokollaps erklærer General Average

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Esbjerg Havn får tilladelse til uddybning af sejlrenden

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Feggesundfærgen ude af drift

11.03.2024Maritimedanmark.dk

Nye forslag skal forbedre brandsikkerheden for containerskibe

27.02.2024Maritimedanmark.dk

ÆrøXpressen ligger i havn på grund af tekniske problemer.

26.02.2024Maritimedanmark.dk

Dansk-ejet tankskib angrebet af Houthier

23.02.2024Maritimedanmark.dk

Stormen Rolf aflyser færgeafgange

Jobmarked

Se alle

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle