Esvagt Bravo takker af efter 39 år
Tidligere i år afmønstrede Esvagt Bravo rederiets flåden efter 39 års tro tjeneste. Skibet var et af de allerførste skibe i flåden og har i høj grad skabt fundamentet for rederiet og formet Esvagts virksomhedskultur.
“På rigtig mange områder har Esvagt Bravo været med til at forme det Esvagt, vi kender i dag”, siger Kristian Ole Jakobsen, DCEO i Esvagt.
“Skibet har en meget stor aktie i udviklingen af vores sikkerhedskultur, i udformningen af vores specialdesignede FRB’er (Fast Rescue Boats) og ikke mindst vores træning i at sejle både”, siger Kristian Ole Jakobsen.
Natten til den 6. november 1985 kom den engelske coaster Pauline S i alvorlige problemer i Nordsøen og udsendte et mayday.
Det var en nat med stærk storm, 14 meter høje bølger og snebyger, og den svære sø var i gang med at splitte Pauline S ad. Coasterens dæksluger var trykket ind, og vinduerne i styrehuset var knust.
Esvagt Bravo modtog nødkaldet 20 sømil væk, hvor skibet lå som standby-fartøj ved Tyra W, og begav sig mod coasteren.
I det hårde vejr tog det tid at nå frem, og det var daggry, da man fik kontakt med coasterens besætning, som var klar til at forlade skibet.
Inden da havde både en dansk og en tysk redningshelikopter opgivet forsøg på at bjærge besætningen, fordi mastens rigning forhindrede adgang.
I stedet blev det besluttet at sætte FRB’en fra Esvagt Bravo på vandet og hente coasterens otte besætningsmedlemmer. Det skete ad to omgange – og ikke uden udfordringer. Et kvindeligt besætningsmedlem turde ikke springe ned i redningsbåden, men måtte trækkes ned i båden ved benene, og coasterens kaptajn måtte hales op ad vandet, da han forfejlede sit spring ned i FRB’en.
Alle nåede efter blot 25 minutters indsats sikkert ombord på Esvagt Bravo, og de tre besætningsmedlemmer i FRB’en blev efterfølgende hædret af Kronprins Frederiks Fond for ”…udvist mod og snarrådighed”
Det var på mange måder en skelsættende begivenhed, da Esvagt Bravo under en novemberstorm bjærgede otte besætningsmedlemmer fra coasteren Pauline S i Nordsøen.
”Først og fremmest for de otte, som reddede livet – men også for Esvagt”, husker daværende direktør i rederiet, Ole Andersen. ”Under de-briefingen sagde ’Esvagt Bravo’s engelske skibsassistent, Harrold, til mig:
”Ole, hvis vi bare kan få båden på vandet og op igen, så kan vi sejle i al slags vejr”. Det havde været en voldsom aktion med meget store bølger og storm, og alligevel var det sådan, han så på det. Det gjorde indtryk og bekræftede os i, at vi kunne gøre en forskel med vores både”, siger Ole Andersen.
November-stormen var en af mange gange, hvor Esvagt Bravo og Esvagts bådkompetencer gjorde en forskel. Gennem 39 års aktiv tjeneste har skib og besætning absolut fortjent sin hyre, både gennem skarpe aktioner og gennem påpasseligt beredskab døgnets 24 timer, året rundt.
“Vi har lært meget om redningsarbejde gennem ‘Esvagt Bravo’ og de andre gruppe-3 skibe”, siger Ole Andersen.
”Hele skibets levetid har været en lang læringskurve, hvor vi har forbedret vores træning, udviklet vores grej, ændret på proceduren og udviklet nye løsninger. Rigtig meget af det, vi har i ESVAGT i dag; hele vores træningskultur og ambition om at være de bedste, er formet af skibe som ’Esvagt Bravo’”, siger han.
”Skibets præstationer har været fundamentet for meget af det ESVAGT, vi kender i dag”, vurderer Ole Andersen.
”Det blev i den grad bemærket, hvad vi kunne med de skibe. Når de i Danmark, England og Norge ved, at uanset hvad, så skal Esvagt nok få dig op – så er det en tillid, der er bygget af ’Esvagt Bravo’ og de andre gruppe 3-skibe. Det er de præstationer, der har sikret de næste kontrakter”, understreger Ole Andersen.
Esvagt har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs og servicerer både olie & gas samt offshore vindindustrien.
Esvagt har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 offshore skibe, og rederiet har cirka 1000 medarbejdere off- og onshore.