Efterretningstjeneste: Rusland går bevidst efter kommercielle skibe

Den 24. august blev flere russiske missiler affyret mod et liberisk-flaget fragtskib, da det lå i Odesa. Missilerne blev skudt ned af det ukrainske forsvar, men den britiske efterretningstjeneste hævder, at det var et bevidst angreb mod et civilt fragtskib.

Foto: Havnemyndigheden i Odesa

Det omtalte skib, der ikke navngives af efterretningskilderne, skulle ifølge branchemediet Splash være bulkeren Primus, der havde ligget i havnen siden krigen brød ud den 24. februar i fjor.

Det amerikanske udenrigsministerium  havde på forhånd advaret om, at det russiske militær ville angribe civile skibe i Sortehavet, hvor krigen er intensiveret efter Ruslands afvisning af at forlænge den FN-styrede aftale om korneksport fra Ukraine.

“Ved sine målrettede angreb mod fragtskibe og ukrainsk infrastruktur, skader Rusland esten af verden,” lød det fra den britiske udenrigsminister James Cleverly ifølge Splash.

De massive og systematiske angreb mod den ukrainske havneinfrastruktur og kornlagre har ifølge britiske skøn siden juli ødelagt omkring 280.000 tons korn.

Og angrebene har haft effekt. Ifølge Clarkson Research har Ukraine i august kun eksporteret 1,1 mio. tons korn ad søvejen mod 3,5 mio. tons i maj, da FN-aftalen stadig var i gang.

I dag foregår udskibningen primært via Donau, men også her er faciliteterne blevet hårdt ramt af angreb fra russiske droner.

Efter det mislykkede angreb på bulkeren i havnen i Odesa, lykkedes det for skibet at komme afsted den følgende dag.

-emte

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023