Der fiskes for meget makrel
Hvis det aktuelle makrelfiskeri fortsætter i samme stil, vil befolkningen være truet om bare et eller to år, estimerer havforsker.
Marine Conservation Society (MCS) mener, at man ikke længere skal spise makrel. Den britiske miljøorganisation påpeher, at der fiskes så meget makrel, at fiskeriet ikke længere er bæredygtigt.
Makrel er blevet en populært spise i de seneste år, dels på grund af større bevidsthed omkring de sundhedsmæssige fordele ved at spise fed fisk. Makrel er også inde i varmes hos flere kendis kokke, skriver BBC.
Havforsker Svein Iversen fra Havforskningsinstituttet i Norge har forsket meget i makrel. Ham og hans kolleger er enige med den engelske miljøorganisation.
“I forhold til beregninger og videnskabelig rådgivning, er makrel blevet overfisket siden 2009, fordi der ikke har været nogen international konsensus om, hvor meget de forskellige lande må fiske”, siger Svein Iversen.
“Der er i øjeblikket ingen aftale om makrel og bestanden forvaltes på en ufornuftig måde”, siger Iversen.
Grundet opvarmningen afhavet har makrellen i de seneste år bevæget sig ind i islandsk zone og nu også ind i den grønlandske zone. Det betød, at Island igangsatte et stort makrelfiskeri i egen zone, mens det tidligere var Norge, Færøerne og EU som havde en aftale om, hvor store kvoter, der måtte fiskes.
“På grund af ændringer i vandringsmønstrene fik islændingene makrel og havde høje standarder for, hvor meget de ønsker at fiske. Det er krav, som Norge, EU og Færøerne er uenige i”, siger Iversen.
Som forbruger kan man hjælpe bestanden med i stedet at spise flere sild og sardiner, og kun makrel engang i mellem.
Kilde: NRK.NO