Danskerne i DIS forsvinder

Der har på intet tidspunkt i dette århundrede været flere skibe i DIS end nu, og antallet af søfarende i det danske skibsregister er siden 2000 vokset med 50,9 procent. Men imens DIS har haft vokseværk, er andelen af danske søfarende faldet med 21,4 procent.

I 2000 var mere end hver anden søfarende på danske skibe dansk - nu gælder det færre end hver tredje. På broen har antallet af danske skibsførere har været nogenlunde stabilt, men der er der ikke længere tilstrækkeligt mange lavere rangerende officerer til at erstatte dem.

Ifølge Søfartsstyrelsens seneste mønstringsstatistikker var der i 2011 433 danske skibsførere påmønstrede i DIS-skibe. Samtidig var der 258 danske overstyrmænd, 112 førstestyrmænd og 51 andenstyrmænd om bord i den danske handelsflåde.

”Tallene viser, at professionen som skibsofficer er inde i en ond cirkel, og en vending blokeres bl.a. af den begrænsede adgang til uddannelserne”, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til magasinet Søfartens Ledere,

”Konsekvensen af ikke at gøre noget er, at professionen set med danske briller simpelthen vil dø ud”, siger Lars Andersen.

I år 2000 var 55,3 procent af den sejlende arbejdsstyrke dansk, men i årene 2005 og 2006 tippede balancen, og danskerne blev overhalet af deres udenlandske kolleger.

Siden har faldet i den danske DIS-beskæftigelse været konstant, og i 2011, hvorfra de seneste tal fra Søfartsstyrelsen stammer, havde blot 31,6 procent af de DIS-søfarende dansk sønæringsbevis.

Nationalitetskravet vedr. skibsførerne har i et vist omfang holdt hånden under de danske kaptajner i DIS, idet netop danskerne i denne position er den gruppe, der er reduceret mindst de seneste 13 år. Faldet er dog på12,5 procent.

Antallet af danske overstyrmænd styrtdykkede med 39,2 procent, gruppen af danske 1. styrmænd er faldt med hele 40,7 procent, mens antallet af danske 2. styrmænd er faldet med 30,1 procent siden år 2000.

Kilde: Magasinet Søfartens Ledere

Relateret indhold

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Anholt savner sin nye redningsbåd - den forsvandt efter en uge

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle