Danske havnekommuner halter bagud
World Economic Forum giver gode karakterer til danske erhvervshavne, men det kunne være bedre. Noget tyder på, at danske kommuner overser potentialet i havnene. Det er ikke havnekommuner, der topper Dansk Industris rangliste over erhvervsvenlige kommuner i Danmark.
”I det generelle billede glæder Danske Havne sig over, at de danske havne er med til at trække kvaliteten af den danske infrastruktur op. Havnene er nummer 14 i verden, mens den overordnede danske infrastruktur ligger som nummer 18”, siger Danske Havnes formand Uffe Steiner Jensen.
Den 4. september 2013 blev dagen for sammenligninger i konkurrencekraft og erhvervsvenlighed. World Economic Forum offentliggjorde deres årlige konkurrencerapport. Internationalt er Danmark på fem år faldet fra en 3. plads til en 15. plads i økonomisk styrke ud af de 143 lande, der er med.
Samme dag kom DI med deres sammenligning af det lokale erhvervsklima i kommunerne. Her ligger havnekommunerne ikke i top. Det skal gøres bedre. Esbjerg kommer ind på en flot 8. plads blandt de kommuner, hvor virksomhederne synes, at kommunen gør det godt, når de lokale vilkår og betingelser for virksomhederne fastlægges.
”Skal Danmark igen have barometeret til at stå på smukt, så bør kommuner og virksomheder være mere opmærksomme på havnenes potentiale. Det kan både være i forhold til regulering i form af lokalplaner, tilladelser og lokal infrastruktur. Som det hedder i DI’s analyse: ”Det er afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne, at de kan få varer, kunder og medarbejdere til og fra virksomheden”, siger Uffe Steiner Jensen.
”Vi skal helt åbenbart gøre det bedre. Vores infrastruktur skal op i gear. Havnene er godt i gang. De udbygger, vedligeholder og afmærker vandvejene, så der kan være effektiv og sikker transport fra søsiden. Udfordringen er at binde det effektivt sammen med landsiden. Vi har brug for, at stat og kommuner aktivt går ind og sikrer gode og effektive adgangsforhold til havnen”, slutter Uffe Steiner Jensen.
Kilde: Danske Havne