Dansk-tysk offshore-samarbejde
Selvom mange syddanske og tyske virksomheder arbejder med offshore vindenergi, indgår kun ganske få af dem i et partnerskab henover grænsen. Det skal der laves om på, for der er et stort potentiale på det tyske marked.
”Viljen til at indgå i partnerskaber er der – det kan vi. Men det grænseoverskridende samarbejde kan udvikles. Der er et kæmpestort tysk marked, som bør være lige til at gå til for danske virksomheder, der har en meget stor ekspertise og mange års erfaring med offshore vind”, siger Björn Lehmann-Matthaei, direktør i Forsknings- og Udviklingscenter Kiel.
404 danske virksomheder og 362 tyske i nærheden af den dansk-tyske grænse arbejder med hav-vindenergi, men kun 15 procent af dem indgår i partnerskaber på tværs af landegrænsen. Hos Siemens Wind Power er man enig i, at der er et stort potentiale.
”Der er bestemt et uforløst potentiale, som et grænseoverskridende samarbejde kunne få del i. Eksempelvis gennem samarbejde i clusters eller ved at byde ind på de dele af værdikæden, der ikke er fokus på i dag”, siger Mogens Nyborg Pedersen, director global sourcing hos Siemens Wind Power.
Stort set alle de havmøller, der opstilles for øjeblikket, er danske, idet de stort set alle sammen kommer fra Siemens eller Vestas. Storbritannien er det land, der opstiller flest havmøller. I første halvår af 2014 blev det således til 147 møller med en samlet kapacitet på 532 MW. Tyskland var i første halvår nummer tre i den statistik, idet Tyskland opstillede 108 MW i alt.
Kilde: Metal Supply