Danmark og Kina udvider samarbejdet
Danske Maritime afholdt torsdag et maritimt seminar i Shanghai med deltagelse af ca. 100 højtstående repræsentanter for danske og kinesiske maritime virksomheder. Seminaret blev åbnet af statsminister Helle Thorning-Schmidt
Statsministeren lagde i sin tale vægt på Kinas betydning for dansk skibsfart og for danske maritime virksomheder. Statsministeren fremhævede de danske maritime udstyrs- og servicevirksomheders stærke position på det globale marked, herunder ikke mindst på det kinesiske marked.
”Når jeg taler med den maritime industri i Danmark, er en af de ting der betyder mest for dem, både på nationalt og internationalt plan, stabile og pålidelige strukturer. Det er derfor vi tager udgangspunkt i internationale konventioner på det maritime område. Og vi tror på høje standarder. Jeg ved, at Kina også er en stor tilhænger af internationale regler og kvalitetsshipping. Derfor tror jeg fuldt ud på, at fortsat dialog, mere handel og øget samarbejde mellem vores lande er meget vigtigt for begge lande. Der er et godt fundament for yderligere samarbejde mod at møde fremtidens udfordringer. Jeg er sikker på, at vi er i stand til at gøre brug af de muligheder der er til rådighed og at vi kan arbejde endnu tættere sammen fremover til fælles gavn”, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Danske Maritimes direktør Jenny N. Braat fremhævede i sine indlæg, at Kina som verdens største skibsbygningsnation er et særdeles vigtigt marked for danske maritime leverandører.
”Danske maritime udstyrs- og servicevirksomheder, som er globalt orienterede virksomheder, har en stor konkurrencefordel på det kinesiske marked i kraft af deres højteknologiske kvalitetsløsninger og deres miljø- og klimavenlige produkter og produktionsmetoder”, sagde Jenny N. Braat.
Jenny N. Braat understregede, at der var basis for at udbygge samarbejdet mellem den kinesiske værftsindustri og danske maritime leverandører yderligere, idet kinesiske værfter i stigende grad efterspørger bæredygtige, innovative løsninger, som netop er de danske maritime leverandørers styrke.
Udover statsministeren og ministerdelegationen deltog også danske og kinesiske myndighedsrepræsentanter, samt repræsentanter fra toppen af den danske og kinesiske maritime industri. Den danske ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, den danske generalkonsul i Kina, Karsten Ankjær Jensen, formanden for Shanghai International Port Group, Chen Xuyuan og topchefen for APM Terminals, Kim Fejer, var alle blandt deltagerne til konferencen.
Derudover holdt repræsentanter for firmaer såsom CANSI, Norden, Guangzhou International Shipyard, MAN Diesel & Turbo og Odense Maritime Technology alle taler ved konferencen.
Seminaret var arrangeret i samarbejde med Danmarks Eksportråd og Eksportforeningen og finansieret af Den Danske Maritime Fond.
Kilde: Udenrigsministeriet og Danske Maritime