Danmark leder øvelse i missilskydning

Danske krigsskibe deltager i disse dage i en af de mest avancerede maritime øvelser hvor international flådestyrke affyrer missiler og kanoner 500 km nord for Polarcirklen. Øvelsen er under dansk ledelse, skriver Forsvaret

Fregatten Absalon ved kaj i nordnorske Tromsø sammen med belgiske Leopold og Hollandske Van Amstel før øvelsesstart. Foto: Forsvaret..

Øvelsen Operation Mjølner skal træne NATO-landes krigsskibe i anvendelsen af skibenes missiler og kanoner i maritime operationer.

Sammen med krigsskibe fra Belgien, Holland, Norge og Tyskland træner de danske fregatter Niels Juel og Absalon i at opbygge det maritime situationsbillede af hav- og kystområde, i at reagere på forskellige trusler på overfladen og i luften og i at koordinere over for fjendtlige skibe, fly og missiler. Øvelsen holdes ud for Norge nord for Polarcirklen.   For at skabe en realistisk ramme for besætningerne og våbensystemerne sender man små hurtiggående måldroner i luften, som fregatternes besætninger med deres sensorer og radarer først skal opdage, og som missiler og kanoner så derefter skal nedskyde. Alt sammen i koordination med de øvrige krigsskibe og fly.

Målet med træningen er at alle dele af samarbejdet ombord på det enkelte skib og mellem skibene fra de forskellige lande virker. Samtidig bliver det kontrolleret, at alle dele af de tekniske systemer ombord virker, og at selve missilerne og de øvrige våbensystemer virker, skriver Forsvaret.dk.   "Det er meget nyttigt at gennemføre øvelsen sammen med vores alliancepartnere. Det giver mulighed for, at vi får trænet samarbejde besætningerne og landene imellem. Noget der er meget nyttigt at kunne i for eksempel en international mission,” siger næstkommanderende i Søværnskommandoen, flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen.

Kilde: Forsvaret

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023