Danmark i front på kinesisk konference
Den årlige internationale vindkonference China Wind Power 2012 åbnede i sidste uge.med tydelige markeringer af det dansk-kinesiske energisamarbejde. To danske hovedtalere ved den officielle åbning.
Den kinesiske viceminister Liu Qi åbnede konferencen, og både den danske ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen og afdelingschef i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Morten Bæk deltog som hovedtalere.
Efter åbningen mødtes den kinesiske vice-energiminister Liu Qi og Morten Bæk til et bilateralt dansk-kinesisk high-level møde om danske erfaringer på vindområdet, hvor bl.a. Vestas, Energistyrelsen og DTU deltog med indlæg.
Blandt hovedemnerne var danske erfaringer med vindmøllers kvalitet og pålidelighed i energisystemet. Herudover blev også danske erfaringer med etablering af et stamdataregister for vindmøller præsenteret og drøftet. Det etablerede samarbejdet mellem Energistyrelsen og Chinese National Renewable Energy Centre (CNREC) blev fremhævet som et væsentligt dansk/kinesisk initiativ for udbredelse af vindenergi, herunder danske erfaringer for indfasning af en stigende andel af vindenergi i elsektoren.
Også det aktuelle arbejde med 2050-scenarieanalyser for Kinas klima- og energiudvikling blev omtalt sammen med et kommende pilotprojekt i Ningxia-provinsen om bl.a. indpasning af vindkraften i elsystemet.
I forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark i juni i år underskrev Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard en samarbejdsaftale med det kinesiske energiministerium. Samarbejdsaftalens omdrejningspunkt er Energistyrelsens samarbejde med China National Renewable Energy Center (CNREC) i Beijing. Den 15. november deltog Morten Bæk i det første officielle styregruppemøde under denne samarbejdsaftale. Fra kinesisk side blev mødet dækket af viceminister Liu Qi, som senest var i Danmark i forbindelse med 3GF mødet i oktober.
På mødet fik CNREC og Energistyrelsen mulighed for at præsentere resultaterne af samarbejdet i 2012 og arbejdsplanen for 2013. Der var stor tilfredshed fra både kinesisk og dansk side med de opnåede resultater og det videre samarbejde, hvor danske erfaringer på energiområdet indgår med vægt i de kinesiske bestræbelser på at introducere mere vedvarende energi. Specielt fremhævedes igangsættelsen af et nyt langsigtet energiscenariearbejde for Kina for perioden frem til 2050 med tilhørende roadmaps for vind, sol, biogas, biomasse og biobrændsler som et spændende og markant initiativ i det dansk/kinesiske energisamarbejde.
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaards kommende besøg i Beijing den 17.-19. december blev også drøftet under mødet.
Mødet - og ikke mindst den kinesiske deltagelse på viceminister niveau – indikerer, at Danmark har en tydelig position i Kina på energiområdet, og for at Kina prioriterer samarbejdet og mulighederne for at trække på Energistyrelsens erfaringer.
Kilde: Energistyrelsen