Containerskibs-flåder vokser med rekordfart

Det globale containerskibsflåde fortsætter med at opleve rekordvækst i den kapacitet, der blev tilføjet til flåden i 2023 og i det første kvartal i år. Det kan give overkapacitet på mellemlangt sigt, men hjælper på den korte bane.

Rekordstor vækst i containerflåden er med til at afhjælpe de kapacitetsudfordringer, der kommer på grund af problemerne i Det Røde Hav og i Panamakanalen.. Foto: CMA CGM

Mens branchens ledere fortsat udtrykker bekymring over mellemlangsigtede overkapacitetsproblemer, har kapacitets-væksten på kort sigt været en fordel i forhold til at modvirke virkningen af omdirigeringerne væk fra Rødehavet og det lavere antal daglige passage gennem Panamakanalen, skriver Maritime Executive.

Brancheforeningen BIMCO har beregnet, at der blev leveret 2,3 mio. TEU containerkapacitet i 2023, hvilket slog en tidligere rekord med 37 procent.

Det svarer ifølge Alphaliners oplysninger til 7,7 pct. af den globale containerflåde på godt 6.900 skibe med en samlet kapacitet på over 29,6 millioner TEU.

Og de nye containerskibe er fortsat med at strømme ind på markedet i 2024 i samme takt.

BIMCO rapporterer, at endnu en ny rekord er sat hidtil i år med mere end 1 mio TEU kapacitet leveret i de første fire måneder af 2024. Det repræsenterer en stigning på 80 procent sammenlignet med den tidligere rekord.

"Trods dette er leverancer stadig langt fra rekorden, når man ser dem i forhold til flådens størrelse," bemærker Niels Rasmussen, der er ledende skibsanalytiker hos BIMCO.

"I 2024 forventer vi, at leverancerne når op på 11 procent af flådekapaciteten i begyndelsen af året. Det blev senest overgået i 2008, hvor leverancer udgjorde 14 procent af flåden."

BIMCO bemærker, at selv efter de leveringen af 1 mio TEU kapacitet indtil nu i år udgør ordrebogen 6,1 millioner, hvilket udgør 21 pct. af den nuværende flådestørrelse.

"Ordrebogens andel af flåden er mere end dobbelt så stor som før COVID-pandemien og lineroperatørernes kontraktspøgelse begyndte," siger Rasmussen.

De mange nye holder containertrafikken i gang

Nye skibe vil dermed fortsat blive søsat i stor stil i 2024 og 2025 og de rekord store mængder af nye containerskibe var forventet at ville betyde et markant overudbud på markedet, som det skete i 2023.

Men nu ser det ud til, at leverancerne i år i stedet bidrager til at holde den globale containertrafik i gang,” siger Niels Rasmussen.

På grund af omdirigeringen af skibe via Kap Det Gode Håb efter Houthiernes angreb i Det Røde Hav er der ifølge BIMCO behov for  omkring 10 procent mere kapacitet for at håndtere den globale containertransport.

Kapacitet, der er nødvendig for at håndtere eventuel markedsudvikling, skal lægges til disse 10 procent, siger skibsanalytikeren.

I sidste uge forudsagde Maersk, at omdirigeringen væk fra Det Røde Hav på ruterne mellem Asien og Europa ville kræve op til 20 pct. kapaciteten i dette kvartal.

Maersk CEO Vincent Clerc advarede dog om, at overkapacitet ville begynde at være et problem senere i 2024 og 2025. Andre branchetopfolk, herunder Rolf Habben Jansen fra Hapag-Lloyd, har også gentaget bekymringerne om overkapacitet på grund af alle de nye skibe, skriver Maritime Executive.

-emte

Relateret indhold

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Planklagenævn bremser havneudvidelse

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler fik underskud i 1. kvartal

25.05.2024Maritimedanmark.dk

Erfaren lods advarede om faren for brokollision i årevis

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Afhøringerne af fem drabs-tiltalte fiskere afsluttet

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Søværnet og fregat-besætning hædret med Søfartsprisen 2024

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Krydstogtnetværk får nyt navn og udvidet formål

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Uroen i Det Røde Hav sender fragtraterne markant i vejret

23.05.2024Maritimedanmark.dk

Nye kræfter i Danske Rederiers bestyrelse

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Marine Operator

Join Unifeeder as a Marine Operator and embark on an exciting career in the dynamic world of shipping! If you're an experienced navigator or have a background in operational shipping, this opportunity in Aarhus is perfect for you.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord1

Vil du arbeide saman med oss på sjøen?

Fjord1 søker no etter dyktige vikarar til eit breitt spekter av sommarjobbar og vikariat innan navigasjon, matros, maskin og catering. Vårt behov er omfattande og strekker seg geografisk langs heile norskekysten.

Område

Norge

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Spændende og udfordrende job på Grønlands mest unikke arbejdsplads til søs – Kok søges til passagerskibet Sarfaq Ittuk.

Højsæsonen er så småt skudt i gang og vi søger derfor en engageret kok, der sammen med skibet Køkkenchef og ungkok kan være med til, at give gæsterne en uforglemmelig oplevelse ombord på Sarfaq Ittuk.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark