Brexit:Truslen mod Danmark trukket klart op
På en høring på Christiansborg om truslerne mod den danske fiskerisektor ved Brexit stod det klart, at der ikke er nogen bud på, hvordan der kan opnås enighed mellem Storbritannien og Danmark om spillereglerne i fremtiden.
De konkrete forhandlinger mellem EU og UK om fremtidens konditioner for fiskeri i de britiske farvande står for at skulle sættes i gang, og aktuelt drøftes det, om en ca. 2-årige overgangsordning også skal omfatte fiskeriet.
Fiskeriminister Karen Ellemann, den britiske ambassadør i Danmark og fiskeriets brancheorganisationer afgav indlæg på høringen onsdag og satte dermed ord på, hvad der er på spil, og hvad parterne hver især har af ønsker til udfaldet af de forestående forhandlinger mellem EU og Storbritannien.
Fronterne blev endnu en gang tegnet op med den danske fiskerisektors ønske om opretholdelse af status quo og britiske krav om hånds- og halsret over hvem, hvordan og hvor meget der må fiskes i britisk farvand.
Med hensyn til den 2-årige overgangsperiode ønsker EU, at de aktuelle forhold skal gælde uændret under hele overgangsperioden, mens briterne allerede fra den 29. marts 2019 vil bestemme betingelserne for at få adgang til de britiske farvande.
Et af problemerne i forhold til at nå en god løsning for danske fiskeri er, at Danmark kæmper ret alene, da det er et fåtal af de øvrige EU-lande, der har særlige fiskeinteresser i relation til Brexit.
I Danmark er det ikke alene arbejdspladser og økonomi, der er på spil, men ifølge særlig rådgiver Hans Arne Kristianseng fra Danske Havne “også erhvervsgrundlaget i de dele af landet, hvor fiskeriet og dets følgeaktiviteter er af helt afgørende betydning”.
Kilde: Danske Havne