Bølgekraftanlæg tilbage ved Hanstholm
Sidste år blev Wavepistons pilotanlæg sejlet ned af et skib. Nu er konsortiet atter er klar til at teste sit bølgekraftkoncept med et 12 kW pilotanlæg i havet syd for Hanstholm. Her skal anlægget testes i bølgerne over en periode på to år.
”Vi skal bruge den første del af testperioden til at optimere energimodulerne efter højde og periode for de hyppigst forekommende bølger. Herefter skal vi vise, at vi kan producere den beregnede energi, og at anlægget kan klare det hårde miljø med forventet vedligehold”, siger direktør for Wavepiston, Michael Henriksen til ing.dk.
Sidste år i september blev pilotanlægget påsejlet af et skib og forsøget måtte afbrydes, men i forrige uge blev den 120 meter lange streng og de to flydebøjer med ankre sejlet ud på plads igen. Linen med flydeelementerne ligger i havoverfladen. Senere skal den sænkes ned i arbejdshøjde, 1-2 meter under overfladen.
Wavepistons koncept består kort fortalt af en lang streng, hvorpå en række energimoduler er monteret. Hvert modul består af en lodretstående plade og to hydrauliske pumper, hvor pladen bevæges af bølgernes tværgående bevægelser og skubber og trækker de hydrauliske pumper, der driver en turbine, som via en generator producerer strøm.
Ved store bølger på over 4-5 meters højde sænkes anlægget endnu længere ned mod bunden, hvorved man undgår de kraftigste belastninger på konstruktionen. Konkret sker det ved, at energimodulerne fyldes med vand.
Ifølge Michael Henriksen regner man med, at prototypen kan producere 50.000 kWh om året. I fuld skala er målet at have flere strenge på 300 - 400 meter, som hver har en effekt på 200-250 kW og kan producere en million kWh om året.
Wavepiston har som mål at kunne fremstille bølgekraft til 20 øre pr kWh, når konceptet er kommet op i kommerciel, global skala efter 2020. Hvis man undervejs i udviklingen af konceptet opdager noget, der gør, at det ikke kan lade sig gøre, så dropper man konceptet.
Ud over test i Aalborg Universitets bølgetank har Wavepiston-konceptet været testet på lavt vand i Nissum Bredning. Her blev princippet og virkningsgraden bekræftet, selvom der er tale om lavt vand og relativt små bølger. Inden påsejlingen nåede anlægget dog at vise, at det kunne klare godt i stormvejr i Nordsøen.
Prototypeprojektet har et budget på 12,5 millioner kroner, hvoraf ForskEL finansierer de 7,5 millioner, mens konsortiet bag projektet selv finansierer resten. Konsortiet bag Wavepiston består af DTU, Global Maritime Vryhof, Nurmi Cylinders og Wavepiston.
Kilde: ing.dk og Wavepiston