Beredskabschefer: Sikkerhed til søs i fare
Sikkerheden til søs bliver sat over styr, hvis værnepligtige i fremtiden skal hjælpe med at slukke brande til søs, mener de kommunale beredskabschefer. Men det sker som udgangspunkt ikke, lyder det fra Nationalt Beredskab.
Arkivbillede.
”Slukning af brande i skibe er noget af det mest farlige og komplicerede, der overhovedet findes. Derfor mener vi, at det skal være absolut rutineret mandskab, man sætter til sådan en opgave”, siger Niels Christensen, der er næstformand i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer til DR Østjylland.
I dag er det Aarhus Brandvæsen, der har opgaven vest for Storebælt, mens det er Falck, der har opgaven øst for Storebælt. Et lovforslag vil give Beredskabsstyrelsen mulighed for at overtage opgaven over hele landet. Det bekymrer de kommunale beredskabschefer.
I dag varetages opgaven af fastansat mandskab, der har daglig rutine i brandslukning. Værnepligtige fra Beredskabsstyrelsens centre og det faste mandskab på centrene har ikke brandslukning som dagligt arbejde og kan ifølge Niels Christiansen ikke udføre arbejdet med samme kvalitet som rutinerede brandfolk.
”Der er tale om en spareøvelse fra staten uden skelen til sikkerheden. Vi er jo i gang med at finde effektiviseringer, og staten kan spare penge ved at hjemtage opgaven med at slukke brand til søs. Det er ikke en god idé, for sikkerheden for både redningsmandskabet og folkene på skibene skal være i top”, siger Niels Christensen.
Ifølge beredskabsstyrelsen er der tale om en misforståelse, at det er værnepligtige, der kan komme til at slukke brande til søs.
”Som udgangspunkt er det ikke meningen, at de skal varetage den opgave. Vi er fuldt udrustede til at kunne varetage opgaven med fastansat personale. De personer, der skal indgå i beredskabet, vil blive nøje udvalgt. De vil foruden den store uddannelse, de har i indsats og redning og omgang med farlige stoffer, også få helkopterredningsuddannelse og blive uddannet i redning til søs, siger Lars Schou, der er souchef i Nationalt Beredskab, til DR Østjylland.
Kilde: DR Østjylland