Bæredygtigt fiskeri nordisk mærkesag

Nordisk Råds Miljøudvalg besøgte 19-20. februar Europaparlamentet for at diskutere en række nordiske mærkesager med kollegerne i Bruxelles. Der var ikke mindst fokus på det netop vedtagne forslag fra Parlamentet til en ny fiskeriaftale i EU

Fra venstre: Ann-Kristine Johansson, Dan Jørgensen, Anna Rosbach, Jens Nilsson, Marita Ulvskog, Christina Gestrin.

Man diskuterede også One Health og antibiotikaresistens, samt en anden nordisk mærkesag, hormonforstyrrende stoffer.

”Europaparlamentet har fået et stærkt mandat til at gå videre i forhandlingerne med Rådet om den nye fiskeripolitik. Målet er at sikre et bæredygtigt fiskeri med et maksimalt reproduceringsniveau inden 2020. Rådet er langt fra denne målsætning, ikke mindst på grund af krisen. Men vi mener ikke, vi har råd til at vente længere”, siger Isabella Lövin, svensk MEP for de grønne.

Hun har været en ledende skikkelse i den tværpolitiske ”Fish for the Future” gruppe i EU Parlamentet, som står bag store dele af Parlamentets udspil og anses for at være en af grundene til at det er lykkedes at nå enighed allerede nu om et område, som Europaparlamentet har indflydelse på for første gang i EU's historie.

Nordisk Råd sendte forrige år et indspil til EU's fælles fiskeripolitik og Europaparlamentets forslag ligger sig tæt op af dette.

”Vi ønsker en regionalisering af forvaltningen og en større involvering af fiskeindustrien, ikke mindst for at sikre et bedre kontrolsystem og et stop for bortkast. Og vi ønsker en økosystembaseret forvaltning, med særlige ordninger for kystfiskeriet. Her er vi i det store og hele på linje med Europaparlamentet og det er utrolig nyttigt at styrke den dialog, vi har”, siger Ann-Kristine Johansson, formand for Nordisk Råds Miljøudvalg.

Ole Christensen, dansk MEP for socialdemokraterne, er enig:

”Vi håber jo, at alle de nordiske lande kommer med i EU, så vi kan styrke den nordiske blok. Men dialog med regionale instanser som Nordisk Råd kan også være en bølgebryder i forhold til at koordinere og samordne de nationale udspil bedre i EU”,siger Ole Christensen.

”Vi har et rigtig godt samarbejde de nordiske medlemmer imellem her i Parlamentet. Men vi har nytte af al den dialog, vi kan få hjem til vore nationale parlamenter”, siger Marita Ulvskog, svensk MEP samstemmende.

En af de sager, som de nordiske miljøministre har samarbejdet om, er kampen for at mindske brugen af hormonforstyrrende stoffer. En anden nordisk mærkesag er den overdrevne brug af antibiotika både til mennesker og dyr. Begrebet One Health, som understreger at antibiotikaresistens er et problem som går på tværs af helse- og landbrugssektoren, er nærmest en nordisk opfindelse.

”Vi har meget at byde på i Norden, når det kommer til både veterinærkontrol og folkesundhed. Men sagen om antibiotikaresistens er problematisk. Dels fordi sundhed er et nationalt anliggende og fordi landbruget har svært ved at omstille sig i en krisetid”, siger danske Christel Schaldemose.

”Men realiteten er, at det er et grænseoverskridende problem og vi har prøvet at flytte debatten her i Parlamentet. Men måske det er tid til at prøve nye veje og her kunne Nordisk Råd være med til at løfte sagen”, uddyber hun.

Hendes svenske kollega, socialdemokraten Jens Nilsson er enig i den fremgangsmåde, også når det gælder EU's Østersøstrategi og den regionale udvikling.

”Der er en vis modstand mod makroregionale strategier her i Bruxelles. Så nu er det op til landene at tage politikken hjem, så at sige. De må se på de muligheder for udvikling og samarbejde, som strategien giver på det regionale og subregionale niveau, for så at sige at få mobiliseret EU midler nedefra”, siger Jens Nilsson.

Og her må Nordisk Råd også være på tæerne for at være med at sikre den regionale udvikling, mener han.

Kilde: Nordisk Råd

Læs flere fiskerinyheder - klik HER

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

22.04.2025Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

10.04.2025Marstal Navigationsskole

Sponseret

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

31.03.2025Maritimedanmark.dk

Tunøfærgen ude af drift

25.03.2025Maritimedanmark.dk

Stena Line sælger færge til down under

20.03.2025Maritimedanmark.dk

Unifeeder åbner to nye feeder-forbindelser

19.03.2025Maritimedanmark.dk

Dele af Kolding Havn afspærret og evakueret

12.03.2025Maritimedanmark.dk

Houthier gentager trussel mod israelske skibe

04.03.2025Maritimedanmark.dk

Politi-øvelse på Skagen Havn

Jobmarked

Se alle

Skagen Havn

Skagen Havn søger en havneassistent

En af vores dygtige havneassistenter gennem mange år har valgt at gå på pension, og derfor søger vi en medarbejder til en fast stilling som havneassistent.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

04.05.2025

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EMRI A/S

General Manager Innovation / CTO

Are you a visionary technology leader with a passion for maritime innovation? Do you have the expertise to drive both software and hardware development in a fast-paced and ambitious environment?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Noise Awareness (Adaptive) (E-learning course)

The aim of this course is to cover workplace noise control regulations, common hazards, exposure risks, recommended limits, and effective noise control measures.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Mental Health Awareness (E-learning course)

The aim of this course is to provide you with a basic knowledge of mental health problems that can arise in the workplace, the symptoms of a mental health issue and how a mental health problem can be treated. You will learn about how poor mental health can impact the workplace and how companies manage mental health issues through compliance with industry legislation and regulation.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Medical Pandemic Awareness (E-learning course)

The aim of this course is to give you an awareness of medical pandemics, how they work and groups can respond to them.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Marine Trash and Debris Awareness - OSHA Standards (E-learning course)

The aim of this course is to inform about the different types of marine trash and debris and the impact that it has on the environment. The course will also allow you to identify common sources and destinations of marine trash and debris and explain the laws, regulations and preventative measures that prevent trash and debris from polluting the waterways.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Maritime Security Awareness - OSHA Standards (E-learning course)

In this course you will learn about common threats to maritime security and how they are mitigated through the use of a Security Plan and by adhering to MARSEC levels. You will be able to describe the different roles of personnel and explain standard security procedures. You will also be able to identify how to respond to suspicious behaviour and objects.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

16.04.2025

Sted

Digital course