Bæredygtigt fiskeri nordisk mærkesag

Nordisk Råds Miljøudvalg besøgte 19-20. februar Europaparlamentet for at diskutere en række nordiske mærkesager med kollegerne i Bruxelles. Der var ikke mindst fokus på det netop vedtagne forslag fra Parlamentet til en ny fiskeriaftale i EU

Fra venstre: Ann-Kristine Johansson, Dan Jørgensen, Anna Rosbach, Jens Nilsson, Marita Ulvskog, Christina Gestrin.

Man diskuterede også One Health og antibiotikaresistens, samt en anden nordisk mærkesag, hormonforstyrrende stoffer.

”Europaparlamentet har fået et stærkt mandat til at gå videre i forhandlingerne med Rådet om den nye fiskeripolitik. Målet er at sikre et bæredygtigt fiskeri med et maksimalt reproduceringsniveau inden 2020. Rådet er langt fra denne målsætning, ikke mindst på grund af krisen. Men vi mener ikke, vi har råd til at vente længere”, siger Isabella Lövin, svensk MEP for de grønne.

Hun har været en ledende skikkelse i den tværpolitiske ”Fish for the Future” gruppe i EU Parlamentet, som står bag store dele af Parlamentets udspil og anses for at være en af grundene til at det er lykkedes at nå enighed allerede nu om et område, som Europaparlamentet har indflydelse på for første gang i EU's historie.

Nordisk Råd sendte forrige år et indspil til EU's fælles fiskeripolitik og Europaparlamentets forslag ligger sig tæt op af dette.

”Vi ønsker en regionalisering af forvaltningen og en større involvering af fiskeindustrien, ikke mindst for at sikre et bedre kontrolsystem og et stop for bortkast. Og vi ønsker en økosystembaseret forvaltning, med særlige ordninger for kystfiskeriet. Her er vi i det store og hele på linje med Europaparlamentet og det er utrolig nyttigt at styrke den dialog, vi har”, siger Ann-Kristine Johansson, formand for Nordisk Råds Miljøudvalg.

Ole Christensen, dansk MEP for socialdemokraterne, er enig:

”Vi håber jo, at alle de nordiske lande kommer med i EU, så vi kan styrke den nordiske blok. Men dialog med regionale instanser som Nordisk Råd kan også være en bølgebryder i forhold til at koordinere og samordne de nationale udspil bedre i EU”,siger Ole Christensen.

”Vi har et rigtig godt samarbejde de nordiske medlemmer imellem her i Parlamentet. Men vi har nytte af al den dialog, vi kan få hjem til vore nationale parlamenter”, siger Marita Ulvskog, svensk MEP samstemmende.

En af de sager, som de nordiske miljøministre har samarbejdet om, er kampen for at mindske brugen af hormonforstyrrende stoffer. En anden nordisk mærkesag er den overdrevne brug af antibiotika både til mennesker og dyr. Begrebet One Health, som understreger at antibiotikaresistens er et problem som går på tværs af helse- og landbrugssektoren, er nærmest en nordisk opfindelse.

”Vi har meget at byde på i Norden, når det kommer til både veterinærkontrol og folkesundhed. Men sagen om antibiotikaresistens er problematisk. Dels fordi sundhed er et nationalt anliggende og fordi landbruget har svært ved at omstille sig i en krisetid”, siger danske Christel Schaldemose.

”Men realiteten er, at det er et grænseoverskridende problem og vi har prøvet at flytte debatten her i Parlamentet. Men måske det er tid til at prøve nye veje og her kunne Nordisk Råd være med til at løfte sagen”, uddyber hun.

Hendes svenske kollega, socialdemokraten Jens Nilsson er enig i den fremgangsmåde, også når det gælder EU's Østersøstrategi og den regionale udvikling.

”Der er en vis modstand mod makroregionale strategier her i Bruxelles. Så nu er det op til landene at tage politikken hjem, så at sige. De må se på de muligheder for udvikling og samarbejde, som strategien giver på det regionale og subregionale niveau, for så at sige at få mobiliseret EU midler nedefra”, siger Jens Nilsson.

Og her må Nordisk Råd også være på tæerne for at være med at sikre den regionale udvikling, mener han.

Kilde: Nordisk Råd

Læs flere fiskerinyheder - klik HER

Relateret indhold

14.06.2024Maritimedanmark.dk

Containerrater forsætter med at stige

14.06.2024Maritimedanmark.dk

Stor tysk ordre til Vestas

14.05.2024Maritimedanmark.dk

Ny Limfjordsforbindelse en underskudsforretning

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Havnearbejdere blokerer skib på grund af manglende overenskomst

03.04.2024Caverion Danmark A/S

Sponseret

Caverion og Assemblin fusionerer og skaber gigant

29.03.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler vinder ny kontrakt med milliard-potentiale

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Esbjerg Havn får tilladelse til uddybning af sejlrenden

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Feggesundfærgen ude af drift

Jobmarked

Se alle

Skoleskibet Danmark

Skoleskibet DANMARK søger maskinchef

MARTEC søger Maskinchef/ Enemester til Skoleskibet DANMARK som periodevis skal arbejde i land på MARTEC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

25.06.2024

Northern Survey ApS

Northern Survey ApS søger 3. Mester/Juniormester

Northern Survey er et veletableret dynamisk rederi, baseret på mange års erfaring inden for offshore branchen. Til vores dieselelektriske MPSV skibe Northern Maria og Northern Victoria søger vi snarest muligt en 3. mester/juniormester.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Northern Survey ApS

Northern Survey ApS søger Maskinchef

Northern Survey er et veletableret dynamisk rederi, baseret på mange års erfaring inden for offshore branchen. Til vores dieselelektriske MPSV skibe Northern Maria og Northern Victoria søger vi snarest muligt en maskinchef.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Northern Survey ApS

Northern Survey ApS søger 1./2. Mester

Northern Survey er et veletableret dynamisk rederi, baseret på mange års erfaring inden for offshore branchen. Til vores dieselelektriske MPSV skibe Northern Maria og Northern Victoria søger vi snarest muligt en 1. mester.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Hans Jensen Lubricators A/S

On behalf of Hans Jensen Lubricators A/S – G&O Maritime Group, MARPRO Group is looking for an Area Sales Manager.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent i Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste

Har du passion for arbejdsmiljø, og kan du gøre en forskel for de søfarende i den danske handelsflåde?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Royal Arctic Line A/S søger teknisk inspektør i Nuuk

Bliv en del af et dynamisk team og tag del i driften af rederiets skibe som teknisk inspektør! Du vil få en nøgleposition i vores team med ansvar for udførelse af teknisk og driftsmæssige vedligehold, tilsyn med og inspektion af skibe og andet udstyr, alt imens du bidrager til vores fælles mål og understøtter vores kerneydelse.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

25.06.2024

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en eller flere venlige og løsningsorienteret kystskippere eller styrmænd af 4. grad til timeafløsning.

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en venlig og løsningsorienteret skibsfører til fast stilling, der kan pakke færgen og føre den sikkert i havn

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Ærøfærgerne

Transportdirektør

Er du Ærø Kommunes nye transportdirektør?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.08.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark