Avis: Der snydes med frosne fisk
Ved en kontrolvejning af 15 forskellige typer frosne fisk og skaldyr fra syv forskellige supermarkeder har Søndagsavisen afsløret, at op til en fjerdedel af indholdet i poserne er vand, efter at produkterne var blevet tøet op i et køleskab og derefter vejet.
”Resultaterne giver os anledning til at se, om der er problemer på området. Derfor har vi bedt de relevante fødevareafdelinger om at tjekke op på det”,
siger Pernille Lundquist Madsen, der er souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for Kemi og Fødevarekvalitet, til Søndagsavisen.
Køber man f.eks. en pakke med 200 gram Store Luxus Kammuslinger fra SuperBest til 70 kroner, betaler man reelt 16 kroner for vand. Efter Søndagsavisens optøning i køleskab er der således kun 153 gram kammuslinger tilbage i posen, når den optøede is er hældt fra.
Nordic Seafood, der producerer Store Luxus Kammuslinger, afviser, at de snyder forbrugerne.
”Vi vejer nettovægten på en helt anden måde”, siger Alex Jensen, administrerende direktør i Nordic Seafood til avisen.
Han anerkender ikke Søndagsavisens kontrolvejning og henviser til branchens standardiserede måde at beregne nettovægt på, hvor man kort fortalt skyller isen af produkterne, 'dupper' dem tørre og vejer dem..
Men det kan ikke forklare de afvigelser, Søndagsavisen har fundet, mener Camilla Udsen, der er seniorrådgiver i Forbrugerrådet.
”Der vil i et vist omfang være udsving, når man angiver nettovægt. Men når jeg ser på de her tal, så er der helt klart flere, hvor afvigelsen er alt for stor”, siger Udsen.
»Desuden er der stor forskel på, hvor meget der reelt er i pakken på de samme typer produkter. Det er ikke acceptabelt for forbrugerne, og producenterne bør stramme op.«
Kilde: Søndagsavisen