APMT: Svenske eksportører ønsker indgreb

Konfliken på havnen i Göteborg, hvor APM Terminals nu har indledt en delvis lockout af havnearbejderne, får svenske storeksportører til at bede regeringen om at hjælpe med at løse konflikten.

Den langvarige konflikt mellem havnearbejdere og APM Terminals i Göteborg kan få den konsekvens, at storeksportører vælger at benytte udenlandske havne i stedet for Göteborg, der håndterer op mod halvdelen af Sveriges totale container trafik.

Således siger SKF AB, der er verdens største producent af kuglelejer, at selskabet kan se sig tvunget til permanent at flytte udskibningen til andre havne i Nordeuropa, hvis konflikten fortsætter, skriver Bloomberg.

Og Stora Enso OYJ, hvis papir- og savværksprodukter tegner sig for 10 pct. af APM Terminalens samlede volumen opfordrer regeringen til at træde ind og løse konflikten. “Havnen er afgørende for os i forhold til at kunne afskibe vores produkter til det globale marked på en kosteffektiv måde,” skriver Stora Enso´s CEO,

Karl-Henrik Sundstrøm ifølge Bloomberg i et brev til regeringen.

Alternativer for svenske storeeksportører kan være at sende deres eksportvarer med lastbil til tyske havne som Hamborg eller Bremerhaven eller til Rotterdam i Holland eller Antwerpen i Belgien. Men det vil under alle omstændigheder betyde ekstraomkostninger for selskaberne.

APM Terminals oplyser i sin seneste pressemeddelelse fra 19. maj om situationen, at selskabet nu afventer det svenske mæglingsinstituts næste udspil. Et møde med havnearbejderne umiddelbart inden lockouten trådte i kraft fredag kl. 16, førte ikke til noget resultat.

Baggrunden for konflikten er, at havnearbejderne ønsker at indgå en kollektivaftale med APM Terminals, der imidlertid har afvist dette, da selskabet allerede har en kollektiv-aftale med det svenske transportarbejderforbund.

Konflikten har betydet, at havnearbejderne har blokeret for overtidsarbejde, ansættelse af vikarer uden for dagtimerne og ansættelse af nye medarbejdere i APM Terminals.

Kapaciteten i terminalen har under konflikten været reduceret til 80 pct. af det normale niveau, men er nu med den delvise blokade faldet yderligere.

Redaktionen

Relateret indhold

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Tunge løft i Hvide Sande

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

16.04.2024Maritimedanmark.dk

A.P. Møller - Mærsk runder 120 år

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle