APMT: Svenske eksportører ønsker indgreb
Konfliken på havnen i Göteborg, hvor APM Terminals nu har indledt en delvis lockout af havnearbejderne, får svenske storeksportører til at bede regeringen om at hjælpe med at løse konflikten.
Den langvarige konflikt mellem havnearbejdere og APM Terminals i Göteborg kan få den konsekvens, at storeksportører vælger at benytte udenlandske havne i stedet for Göteborg, der håndterer op mod halvdelen af Sveriges totale container trafik.
Således siger SKF AB, der er verdens største producent af kuglelejer, at selskabet kan se sig tvunget til permanent at flytte udskibningen til andre havne i Nordeuropa, hvis konflikten fortsætter, skriver Bloomberg.
Og Stora Enso OYJ, hvis papir- og savværksprodukter tegner sig for 10 pct. af APM Terminalens samlede volumen opfordrer regeringen til at træde ind og løse konflikten. “Havnen er afgørende for os i forhold til at kunne afskibe vores produkter til det globale marked på en kosteffektiv måde,” skriver Stora Enso´s CEO,
Karl-Henrik Sundstrøm ifølge Bloomberg i et brev til regeringen.
Alternativer for svenske storeeksportører kan være at sende deres eksportvarer med lastbil til tyske havne som Hamborg eller Bremerhaven eller til Rotterdam i Holland eller Antwerpen i Belgien. Men det vil under alle omstændigheder betyde ekstraomkostninger for selskaberne.
APM Terminals oplyser i sin seneste pressemeddelelse fra 19. maj om situationen, at selskabet nu afventer det svenske mæglingsinstituts næste udspil. Et møde med havnearbejderne umiddelbart inden lockouten trådte i kraft fredag kl. 16, førte ikke til noget resultat.
Baggrunden for konflikten er, at havnearbejderne ønsker at indgå en kollektivaftale med APM Terminals, der imidlertid har afvist dette, da selskabet allerede har en kollektiv-aftale med det svenske transportarbejderforbund.
Konflikten har betydet, at havnearbejderne har blokeret for overtidsarbejde, ansættelse af vikarer uden for dagtimerne og ansættelse af nye medarbejdere i APM Terminals.
Kapaciteten i terminalen har under konflikten været reduceret til 80 pct. af det normale niveau, men er nu med den delvise blokade faldet yderligere.
Redaktionen