Anerkendelse af civile søfarende mangler
Civile søfarende deltager aktivt i internationale operationer og sejler år efter år i danske skibe i urolige farvande. Formand for CO-Søfart, Ole Philipsen, efterlyser en officiel anerkendelse af denne indsats på lige fod med den hæder, som tildeles flådens personel.
”Det er på tide at overveje, hvordan samfundet kan udtrykke sin tak til de søfarende, som år efter år sejler danske skibe i urolige farvande, hvor de udsættes for enten gidseltagning eller risiko for liv og førlighed som under internationale operationer,” skriver formand for CO-Søfart, Ole Philipsen, i sin leder det Fagbladet CO-Søfart nr. 4, der udkommer i dag.
”De civile søfarende bør anerkendes på samme vis, som deres militære kollegaer i de samme farvande. En officiel anerkendelse og tak vil være et vidnesbyrd om, at den danske stat værdsætter den søfarendes bidrag til, at Danmark er en aktiv del af verdenssamfundet,” slår Ole Philipsen videre fast.
Han henviser i lederen i bladet videre til, at søfarten af såvel skibsredere som politikere udråbes til at være et af Danmarks vigtigste erhverv, som tjener hundreder af milliarder af udenlandsk valuta til samfundet.
Senest har civile søfarende om bord på handelsskibet Ark Futura deltaget i den internationale operation i Syrien med bortskafning af kemiske våben.
”Danske handelsskibe arbejder overalt i verden og sejler i piratfarvande - også længe før der sendes krigsskibe for at beskytte dem i disse. I det aktuelle tilfælde med bortskafning af de kemiske våben i Syrien, blev giftgasserne reelt fragtet om bord på det danske handelsskib. Men der er ingen anerkendelse fra den danske stat af den indsats, som de søfarende yder for det danske samfund”, pointerer Ole Philipsen i lederen, som han afslutter med en påmindelse.
”For 70 år siden glemte den danske stat krigssejlernes indsats under 2. verdenskrig. 6.000 danske, civile søfarende bidrog på allieret side i kampen for friheden. Det fik de aldrig hverken tak eller anerkendelse for. Det glemmer krigssejlerne og deres pårørende aldrig”.
Læs hele lederen HER
Kilde: Co-Søfart