Akut mangel på danske skibsingeniører

Der er mangel på maritime ingeniører i Danmark og der bliver udannet for få. Det rammer blandt andre Odense Maritime Technology (OMT) og andre skibsvirksomheder. OMT ansætter i øjeblikket fem nye medarbejdere om måneden og søger velkvalificerede ingeniører.

”Vi har svært ved at få skibsingeniører og også maskiningeniører og el-ingeniører. Vi har heldigvis fået en grundstamme af tidligere Lindø-ingeniører, men det er svært at skaffe flere danske ingeniører”, siger adm. direktør Kåre Groes Christiansen til ing.dk.

OMT’s underleverandører er allerede begyndt at hente ingeniører fra udlandet. Manglen på skibsingeniører er ligeledes udtalt hos Knud E. Hansen Naval Architects i Helsingør. Firmaet har ansat medarbejdere fra Italien, Spanien og Australien.

”Næsten halvdelen af vores 45 ansatte er udlændinge. Vi mærker manglen på skibsingeniører kraftigt. Vores politikere taler glorværdigt om Det Blå Danmark. Men reelt har vi ikke så meget viden i Danmark på det skibstekniske område. Det begynder at smuldre”, siger direktør, Finn Wollesen Petersen, Knud E. Hansen Naval Architects.

De maritime erhverv gjorde blandt andet opmærksom på manglen af kvalificerede ingeniører i 2011 i rapporten ‘Fremtidens maritime ingeniøruddannelse’. Det førte til, at der blev afsat flere ressourcer til højere uddannelser inden for området. Skibsingeniøruddannelsen blev opprioriteret på DTU, mens Syddansk Universitet i Odense fik lov til at etablere uddannelsen cand.tech. i

maritim teknologi.

Det er dog ikke en uddannelse i skibsdesign, men den er rettet mod operation af skibe. Cand.tech.-uddannelsen får debut i september 2014.

Grunden til den ringe søgning til skibsingeniøruddannelsen i de senere år, har Marie Lützen, lektor ved SDU, en forklaring på.

”Erhvervet har været lidt støvet i mange år. Der er blevet lukket værfter, og så har folk tænkt, at skibsbygning var et døende erhverv. Men selv om værfterne er lukket, har skibskonsulenterne og rederierne stadig brug for mange dygtige skibsinge­niører”, siger Marie Lützen til ing.dk

En række virksomheder indenfor den maritime branche er begyndt at udbyde studiejob inden for området. Virksomhederne, heriblandt Force Technology, MAN Diesel & Turbo og OSK-Shiptech, håber dermed at trække flere ingeniører til erhvervet.

Kilde: ing.dk

Relateret indhold

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

05.04.2024Maritimedanmark.dk

Skrotning på det laveste niveau i 20 år

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Erria skal sikre millioner af Mærsk-containere

15.03.2024Maritimedanmark.dk

Underleverandør til M.A.R.S anklaget for ulovlig indkvartering

14.03.2024Maritimedanmark.dk

Så er det slut med Bladt Industries

13.03.2024Maritimedanmark.dk

Danske Maritime støtter øgede investeringer i forsvaret

13.03.2024Maritimedanmark.dk

DI hilser øgede forsvarsinvesteringer velkomne

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle