Aarhus Havn tilbyder nu opladning til lastbiler

Hver eneste dag lægger omkring 3.500 lastbiler vejen forbi havneområdet i Aarhus. Her samler de al slags gods op. Dyrefoder, medicin, skjorter, nye telefoner og meget andet. Lastbilernes last kan være meget forskellig, men selve lastbilerne har næsten alle én ting til fælles. De kører nemlig på diesel.

Fra klokken 06.00 om morgenen til klokken 17.00 er de nye ladestandere offentligt tilgængelige, så alle ellastbiler har mulighed for at koble sig til. Foto: Aarhus Havn

Men fremtiden ser grønnere ud på havnen i Aarhus, for Dania Connect og Norlys har i samarbejde med Aarhus Havn åbnet ladestandere til lastbiler på havneområdet. Og når ladestanderne først er kommet op, så bliver det lettere for vognmænd at investere i eldrevne lastbiler, næste gang de skal købe en ny.

”Vi ser ikke så mange elektriske lastbiler på havneområdet endnu, og en af årsagerne er, at der mangler ladestandere. Det er lidt en hønen-eller-ægget-situation. Vi ved, at man nogle gange skal turde at forrest for at skabe forandring. Når nogen tør at satse på grønnere transport, så bliver det lettere for andre at følge trop”, siger Aarhus Havns COO, Anne Zachariassen.

Dania Connect har selv investeret i syv elektriske lastbiler, hvoraf de fire skal køre på den danske asfalt. Om natten har de en sikker plads ved de to nye ladestandere i Aarhus, der med to udtag hver kan rumme alle fire lastbiler. I nattetimerne har virksomheden pladsen for sig selv.

Fra klokken 06.00 om morgenen til klokken 17.00 er ladestanderne dog offentligt tilgængelige, så alle ellastbiler har mulighed for at koble sig til.

”Det er 100 procent i tråd med den måde, som vi tænker transport på hos Dania Connect. Her kan vi give eksterne kollegaer en chance for at få løst deres problemer med ladeinfrastruktur, ligesom vi får brug for hjælp andre steder. Vi kommer til at skulle hjælpe hinanden i den her omstilling, til hele landkortet er fyldt op med ladestandere til lastbiler”, siger Lars Sørensen, der er COO hos Dania Connect.

Ladestanderne yder 400 kilowatt, men det kan hurtigt skrues op til 800 kilowatt, når lastbilbatterierne kan tåle det.

Mads Brøgger, der er direktør for Norlys' energiforretning, glæder sig også over, at ladestanderne nu står klar.

”For os er der ingen tvivl om, at elektrificering af den tunge transport er vejen frem, hvis vi vil nå klimamålene, og modellen med semioffentlige ladestandere har mange vindere. Vognmanden får højere udnyttelse af deres ladeinfrastruktur og samfundet får mest grøn omstilling”, siger han.

Selvom mange vognmænd sikkert gerne ville være helt klimaneutrale med et fingerknips, så er den grønne omstilling dyr og besværlig. Lastbiler skal trække mange tons hundredvis af kilometer hver eneste dag, og det skal teknologien kunne følge med til, hvis ellastbilerne skal være attraktive.

Men spørger man hos Dania Connect, så er de ikke i tvivl om, at de har truffet det rigtige valg med deres nye elektriske køretøjer.

”Vores operation kører med 450 kilometer i gennemsnit per lastbil per dag, så vi er 100 procent sikre på, at elektriske biler passer ind hos os. Vores nye, blå Scania har en aktionsradius på 350 til 400 kilometer, så bare en halv time i laderen i løbet af dagen giver nok strøm”, siger Lars Sørensen.

Aktionsradiussen er den afstand, lastbilen kan køre, når den er læsset med 40 ton gods.

Og selvom teknologien endnu ikke kan levere lastbiler, der kan udføre Dania Connects opgaver uden at lade op i løbet af dagen, så er Lars Sørensen ikke bange for, at det kommer til at give udfordringer hos dem. I hvert fald ikke når ladestanderne er let tilgængelige.

”Chaufførerne holder jo en pause på tre kvarter i hver køreperiode, så det er intet problem at køre herind ved havneområdet i Aarhus, hvor lastbilerne ofte alligevel er. Den gode placering er vigtig, for vi ved godt, at der ikke er meget plads tilbage på havnen”, siger han.

Læs også: Skibe udleder miljøfarlige stoffer i havet

Netop pladsmanglen gør, at Aarhus Havns Anne Zacharissen glæder sig meget over, at standerne er offentligt tilgængelige i dagtimerne. For det er ikke realistisk, at virksomhederne får plads til hver deres ladestander, samtidig med at lastbiler udefra skal have ladere at holde ved. Men ladestandere skal der til, hvis den tunge transport skal elektrificeres.

”Havnen i Aarhus er et knudepunkt, og det er derfor hensigtsmæssigt, at havnen indgår i det nationale ladenetværk, så lastbiler, der kører til og fra havnen, kan få et ”ladeboost” fra en hurtiglader”, siger Anne Zachariassen.

Ladestationen på havnen i Aarhus er den sjette i landet, der er offentligt tilgængelig.

Kilde: Aarhus Havn

/ PiB

Relateret indhold

20.05.2024Maritimedanmark.dk

Skib blev sejlet på grund med vilje

19.05.2024Maritimedanmark.dk

Kaptajn anholdt efter kollision

15.05.2024Maritimedanmark.dk

Stena Oil indvier ny terminal i Frederikshavn

14.05.2024Maritimedanmark.dk

Rønne Havn kan få problemer med vanddybden

08.05.2024Maritimedanmark.dk

Aarhus Havn vil sætte strøm til containerskibe

08.05.2024Maritimedanmark.dk

Nu tages første spadestik til elektrisk fremtid

07.05.2024Maritimedanmark.dk

Danske Havne: Nødvendigt med stabile rammer for havneudbygninger

07.05.2024Maritimedanmark.dk

Kinesiske havvindproducenter viser interesse for Esbjerg Havn

Jobmarked

Se alle

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

DanPilot

Bådførere søges til Skagen

DanPilot søger bådførere til lodsstationen i Skagen

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.05.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

MARPRO Search & Selection

Shipping Trainee

Are you dreaming of unfolding your talent and to work with shipping in an international agency company where no two days are alike? Then we can offer you an exciting and developing apprenticeship at Leth Danish Straits a subsidiary to Leth and Inchcape Shipping Services.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark