400 år gammelt skibsvrag begraves
Tre kilometer fra Puttgarden, på cirka 24 meters dybde i Femern Bælt, ligger resterne af det 400 år gamle danske orlogsskib Lindormen, som sank i 1644. Skibet dækkes nu til med sand og småsten for ikke at blive ødelagt.
”Lindormen er et vigtigt fund, et vigtigt monument, fordi, den er fra en tid, hvor vi ikke ved så meget om skibsbyggeri”, siger Martin Segschneider, som er projektleder hos Archäologisches Landesamt Schleswig-Holstein.
Vraget af Lindormen skal dækkes til for, for at beskytte det når Femern-forbindelsen skal etableres. Samtidig forhindres fritidsdykkere i at hente ting op fra vraget og forskellige træborende dyr kan heller ikke komme til at nedbryde resterne af skibet.
”Specielt pæleorm og pælekrebs. Det er to dyr, som spiser træ. De kan spise masser af træ og spiser også af vraget”, fortæller Martin Segschneider.
Lindormen blev skudt i brand og sank under et søslag mod en svensk-hollandsk flåde. Man har tidligere hentet blandt andet bronzekanoner op fra vraget.
Lindormen var et dansk orlogsskib, men da det nu befinder sig i tysk farvand, er det Tysklands ejendom. Alligevel er det Femern A/S, som står for at dække vraget til med 4.000 kubikmeter sand og småsten.
”Danmark har jo opgaven at lave den faste forbindelse fra kyst til kyst. Derfor er det vores opgave at gøre det her”, siger Leif Sjøgren, som er koordinator for de arkæologiske udgravninger i forbindelse med Femern-forbindelsen.
Man har besluttet at dække vraget til, blandt andet fordi det er faldet meget fra hinanden og derfor dyrt og besværligt at hæve. Det forventes, at arbejdet er afsluttet omkring den 15. maj, afhængigt af vejret.
Kilde: TV2/Øst